Duguláselhárítás megszüntetése otthon

Mosogató duguláselhárítás házilag – A háztartásokban a leggyakrabban a mosogatóban alakul ki dugulás, ezért ezt a problémát vesézzük ki legjobban. Első lépésként kezdjük mindjárt a mosogatótálca lefolyócsonkjának ellenőrzésével. Itt egy hosszú pálcával segítségével ügyködhetünk és ellenőrizhetjük, hogy átjárható-e a leeresztő cső ? Ezután, győződjünk meg a többi cső és a szifonunk átjárhatóságáról is ! Amennyiben fenn áll még a dugulás, sajnos szerelnünk kell, de némi kézügyességgel rendelkező személyek egy szifon tisztítással már el is háríthatják a dugulást.

Duguláselhárítás megszüntetése otthon
Duguláselhárítás megszüntetése otthon

A szifont alaposan ki kell tisztítani, aztán a lelógást is érdemes csökkenteni. Ha végeztünk, szakszerűen szereljük össze a szifont a tömítésekre vigyázva.

A dugulást meg tudjuk szüntetni pár házi praktikával is:

  1. Trisó+forróvíz a lefolyóba
  2. Öntsünk egy liter kólát a lefolyóba
  3. Sütőpor+ecet a lefolyóba
  4. Lúgkő, bórax és forró víz
  5. Szódabikarbóna+ecet+forróvíz a lefolyóba

Minden duguláselhárító beavatkozásunknál viseljünk gumikesztyűt és azonnal nyissuk ki az ablakokat. Érdemes egy pár órát várni amíg a szer kifejti a hatását. Vannak akik pumpával rá segítenek, de akkor érik el a legjobb hatást ha a pumpát ellepi a víz. Ha ezek után sem tűnt el a fránya dugulás, hát elő a házi tisztítás legjobban bevált takarítószereivel.

Sokan a granulátum szerű, lúgos alapú lefolyóra esküsznek, de véleményem szerint a gél állagú lefolyótisztítók a legjobbak. Soha ne keverjük a vegyszereket, még nyitott ablak mellett sem mert mérgezőek lehetnek!

A lefolyó dugulása soha sem jön jókor legfőképpen nem hétvégén, vagy épp az ünnepek előtt vagy közben. Dugulás bárhol előfordulhat a szennyvíz-lefolyókban és a gyűjtőcsatornákban is. A lefolyócsövek oldalán lerakódó vízkő miatt egy idő után annyira beszűkül a cső, hogy már semmi sem tud átjutni rajta.

A dugulások megszüntetése nem egyszerű, de nem is a legnehezebb feladat. A szifont óvatosan le kell csavarni, darabokra szedni (ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk melyik alkatrész micsoda,számozzuk meg, így könnyebb lesz majd össze szerelni.) Miután darabjaira szedtük alaposan tisztítsuk meg minden szennyeződéstől. Ha ez meg van mehet vissza minden alkatrész a helyére.

A zuhanytálcánál a kádnál a WC-nél ez a módszer nem alkalmazható mivel ott nem férünk hozzá a szifonhoz. Kivéve ha felülről tisztítható kivehető kosarú a zuhanytálca szifonja. Itt meg lehet próbálni a WC pumpát, valamint a zuhanyfej lecsavarásával a forró vizes átmosást. A forró víz nagyon sok esetben tud segíteni! Ha ezek közül egyik sem válik be akkor jöhet a forró víz és kémiai anyagok kombinálása, hogy a makacs szennyeződéseket feloldjuk.

A kültéri csatorna dugulásokat a csatornatisztítás módszerével lehet végrehajtani.