Duguláselhárítás házilag – tippek trükkök

Pár módszert hoztam nektek a dugulások megszüntetésére házilag.

A WC duguláselhárítás pumpával

A legegyszerűbb és gyakran igen hatásos duguláselhárító segédeszköz a WC-pumpa (gumiharang) használata. Rendszerint minden háztartásban találunk is egyet.

Duguláselhárítás házilag - tippek trükkök
Duguláselhárítás házilag – tippek trükkök

Mielőtt a lefolyóra helyeznénk, öntsünk egy pohár meleg vizet és egy kevés mosogatószert a lefolyóba. Ha van, a túlfolyót dugaszoljuk el nedves ronggyal. Ezután teljesen fedjük le a WC-pumpával a lefolyót és folyassunk rá annyi vizet, hogy az teljesen fedje le a gumiharangot.

Hirtelen mozdulattal húzzuk fel, majd ismét nyomjuk le a pumpa nyelét. Ezt a szívó-nyomó hatást más háztartási eszközzel nem is érjük el. Bár mindez – vagyis a WC-pumpa ügyes és hatékony használata – kicsit kőkori megoldásnak számít, azért olykor nagyon hatékony tud lenni.

A dugulás mértékétől függően ez a módszer legtöbbször segít. Ha azonban nagyobb a baj, valószínűleg le kell szerelni, illetve szereltetni a szifont. A szifon vissza tételénél ügyelni kell arra, hogy ne cseréljük össze az alkatrészeket.

Drótkefe

A drótkefe nemcsak a rozsda és a festékmaradványok eltávolítására szolgál, hanem lefolyótisztításra is alkalmas. Válasszuk ki a megfelelő típust, például azt, amelyik méretre és alakra a legjobban hasonlít a WC-keféhez. A drótkefe finom szálai nagyon hajlékonyak és mélyen belenyúlnak a szifon belsejébe. Gyakran kiválthatják a kereskedelemben kapható csőtisztítókat. A drótkefével közepes dugulás is elhárítható, például az, amelyet vízkő-lerakodások okoztak A kefe erőteljes fel-lehúzogatásával jól megtisztítható a lefolyó. Amikor azonban a szifonnak nagyon sok görbülete van és erőteljesen elpiszkolódott, már a drótkefe sem segít csak a vízvezeték szerelő.

Mentos és Cola

Duguláselhárítás házilag, ilyenkor az ember minden módszert bevet amit csak tud vagy olvasott az interneten. Van, amikor ez is használ: a lefolyó tisztításához elég 2-4 Mentos vagy egy kis Cola. Ezek esetenként megkönnyítik a szifon lecsavarását.

Tömítsük el a túlfolyónyílást egy nedves ruhával. Öntsünk egy liter Colát a mosogató lefolyójába. Amint zajt hallunk a lefolyóból, dugaszoljuk el, hogy a Cola ne spriccelhessen ki. Ha szerencsénk van, a keletkezett nyomás megszüntette a dugulást.

Kávézacc

A kávé nemcsak akkor segít ki minket a bajból, amikor a lefolyóból kemény bűz árad, hanem tisztítóhatása is van. Ezért megelőzési céllal többször küldjünk le kávézaccot a lefolyón. Amikor dugulást akarunk elhárítani, egy liter vizet és egy adag kávézaccot öntsünk a lefolyóba. Hagyjuk egy órára magára, majd két liter forró vízzel öblítsük le. Ez ugyan nem a leghatékonyabb módszer, de érdemes kipróbálni, mielőtt komolyabb fegyvernemhez nyúlnánk.

Rendszeres karbantartással a csatornatisztítás komolyabb problémái megelőzhetőek.