Duguláselhárítás gyorsan, egyszerűen, olcsón, otthon

A csőtörés mellett a másik gyakori probléma a konyhában, fürdőben a dugulás. A konyhában a zsír, az olaj, az ételmaradékok vagy éppen a kávézacc, a fürdőszobában a hajszálak, a szappandarabkák, a tusfürdő, vízkő és sampon okozta lerakódások a felelősek a lefolyók eldugulásáért.

Duguláselhárítás gyorsan, egyszerűen, olcsón, otthon
Duguláselhárítás gyorsan, egyszerűen, olcsón, otthon

A dugulással ráadásul akkor is szembe kell nézned időnként, ha szűrőt használsz a kádban vagy a mosdókagylóban: az ugyanis csak a nagyobb ételmaradékok vagy a hajszálak ellen véd, a sampon vagy a vízkő ellen nem. Az elhárítás egyszerűbb mint gondolnánk. A tisztítás során mindig viseljünk védő felszerelést (gumikesztyű, szájmaszk) és nyissuk ki az ablakokat. Figyeljünk, hogy szembe és szájba ne kerüljön sem a lerakódott szennyeződés, sem a vegyszerek. Az utóbbi bőr irritációt is okozhat.

A lefolyócsöveket érdemes legalább félévente kipucolni, segítünk pár tippel, hogyan kell házilag a legegyszerűbben megszüntetni a dugulást:

Forró Víz: már önmagában a nagyon meleg, forrásban lévő víz is megoldhatja a problémát, előnye, hogy mindig van otthon, környezetbarát, és nem kell vegyszereket tölteni a lefolyóba.

Egyszerű konyhasó: A szódabikarbóna mellett a só is kiváló partnere az ecetnek, ha duguláselhárítás a probléma. A sóból is félpohárnyit önts a lefolyóba, forró ecetből viszont kétpohárnyit. Ezután öblítsd le forró, majd hideg vízzel.

Az ecet-szódabikarbóna páros: Az ecetes-szódabikarbónás keverék talán a leghatékonyabb a duguláselhárítására, ráadásul még a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is megszüntetheted vele – arról nem is beszélve, hogy a pénztárcád mellett ezen szerekkel a csővezetéket is kímélheted. A mosdó és kádak dugulásának megszüntetése érdekében egy tölcsér segítségével önts a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Amikor a habzás alábbhagy, alaposan öblítsd át forró vízzel a lefolyót. Ezután várj öt percet, majd engedj rá bőségesen hideg vizet.

Ecet és Forró víz: Öntsünk fél liter ecetet majd egy liter forró vizet a lefolyóba, majd fedjük le a lefolyó nyílását. 20-30 perc múlva öblítsük át forró vízzel és ha szükséges a folyamatot ismételjük meg.

Fél pohár Szódabikarbóna, 1 pohár Ecet, 1 liter Forró víz: öntsük a szódabikarbónát a mosogató nyílásába. Öntsük rá az ecetet, majd fedjük le a lefolyó nyílását és hagyjuk a szódabikarbónát, ecetet 20-25 percig dolgozni.

Bórax és forró víz: Hatékony szer, ugyanakkor kíméletesebb, mint az üzletekben kapható lefolyótisztító szerek. A bóraxot a következőképpen használd: egy tölcsért tegyél a lefolyóba, azon keresztül juttass bele fél pohár bóraxot, majd juttass utána két pohár, még forrásban lévő vizet. 15 percig hagyd dolgozni a keveréket, majd öblítsd le forró vízzel.

Kóla (a benne lévő foszforsav): Bármennyire meglepő, a kóla és a többi szénsavas üdítőital kiváló a lefolyótisztítás valamint a kellemetlen szagok megszüntetésére.