Duguláselhárítás a vizesblokkban

Egy házban/lakásban elengedhetetlen, hogy a vizesblokkok tökéletesen a funkciójuknak megfelelően működjenek. Az eldugult csap sok morcos órát, napot, hetet okozhat. De ha a mosdónk dugult el az még nagyobb fejfájást okozhat. Általában a dugulás oka az oda nem illő tárgyak miatt fordul elő. Sajnos ez azzal jár együtt, hogy a szaniter teljesen használhatatlanná válik, sőt vannak olyan esetek, hogy a szennyvíz visszafelé folyik onnan. A mosdó használhatatlanná válik és ezen felül nem éppen kellemes szagok keletkeznek az ingatlanban.

Duguláselhárítás a vizesblokkban

Megelőzés mindenekelőtt

Nem tudjuk elégszer mondani, hogy a megelőzés a kulcsa mindennek. Amik fontos betartani a dugulás elkerülése érdekében:

  • nedvestörlőkendő inkább a kukába kerüljön,
  • női higiéniai termékek,
  • és a macskaalmot sem ajánlatos a WC-be dobni.

Ezek a lefolyó gyors dugulásához vezetnek. Fontos, hogy kizárólag csak toalettpapír kerüljön a WC-be, ellenkező esetben dugulással, de ami ennél is rosszabb csőrepedéssel kell számolnunk.

Dugulás megelőzés, duguláselhárítás

Mégis mit teszünk akkor, ha nem megy le a szennyvíz? Legtöbbször a pumpához fordulunk vagy a boltban megvásárolható vegyszerekhez, amik tuti befutónak számítanak ilyen helyzetekben. Jók lehetnek ilyen estekben a mindennapos otthoni vegyszerek is. Itt például a szódabikarbónára vagy az ecetre gondolunk először. Ezek megszámolhatatlan alkalommal bizonyították szuper hatásukat. De bizony van, hogy ezek a szuper termékek már nem tudnak segíteni. Ilyenkor már házilag nem tudjuk megoldani a dugulást. A tamponokkal, nedves törlőkendővel már nem tudnak megbirkózni, mivel ezek gócpontokat pépeznek a csövekben. Ekkor már a problémát érdemesebb duguláselhárító szakemberre bízni.

Csak a szakember segíthet

Vannak helyzetek amikor nem az ingatlanon belül keresendő a probléma, hanem azon kívül. Bár ez ritkábban fordul elő, de ez is előfordulhat. Esőzések után a mosdóból visszafelé folyó szennyvíz, nemcsak az emberi undorküszöböt képes átlépni, hanem ez egyáltalán nem higiénikus. Ennek általában az oka a kültéri csőtörés áll, amelyen keresztül az esőzések során lehullott csapadékkal együtt a szennyvíz is visszafelé tör a lakás irányába. Ez a helyzet azonnali szakemberi beavatkozást igényel. Sok esetben a WC dugulást bontás nélkül is megoldható, de a csőtörés esetén a bontás elkerülhetetlen.

Nem feltétlen csak a kertes házak vannak ennek a veszélynek kitéve, hanem társasházak, panelek földszinti lakói is kivannak téve ennek a jelenségnek. Mit kell tennünk ennek megelőzése érdekében? A vezetékektől távol kell ültetni a növényeket, mivel ezeknek a gyökerei egy idő után felduzzadnak és kirepednek a csövek