Dugulás esetén mivel tud többet a szakember nálunk?

Dugulás esetén mivel tud többet a szakember nálunk?

A duguláselhárítás kellemetlen feladat, már önmagában ez is indokolhatná szakember kihívását, de annál azért többről van szó egy profi esetében, mint hogy ő hajlandó ilyen “nem szeretem” munkákkal foglalkozni. Röviden összefoglaljuk, miért érdemes mesterhez fordulnunk dugulás esetén, különösen ha az első házi praktikák nem váltak be.

Először is a szakszerűtlen elhárítás károsíthatja a vezetékeket vagy akár tetézheti is a bajt. Az otthoni próbálkozások során lefolyókban megakadt tárgyak kiszabadítása nagyobb feladat, mint a dugulás feloldása. Másodszor a dugulás fennmaradása nagyobb kárt is okozhat (elég csak a videómegosztókon látható WC-ből feltörő szennyvizes horrorvideókra gondolni), másrészről a dugulás nagyobb baj tünete is lehet. Egy szakember mind a két esetben segíthet, hiszen gyorsabban orvosolja a problémát, mint ha mi magunk fognánk neki, másrészről képes megállapítani a dugulás okát, azon túl, hogy valami eltömítette a lefolyót.

Már rá is tértünk a szakértelem kérdésére. A dugulás feloldása is különböző módokon történhet, de ha a dugulás okát nem sikerül feltárni, akkor az ismételten meg fog jelenni. Erősebb vízkövesedés, talajsüllyedés, a hálózat rossz tervezése vagy kivitelezése, a csatornába belenövő növények egyaránt lehetnek a dugulás okozói. Ezen tényezők feltárására szolgál például a kamerás csatornavizsgálat is.

Végül, de nem utolsó sorban elértünk egy szintén fontos érvhez: a szakember rendelkezik kellő felszereltséggel. Itt lehet az olyan bonyolultabb és drágább eszközökre is gondolni, mint a már fent említett kamera vagy a nagynyomású csatornatisztító, a woma, ami akár egész rendszerek kitisztítására alkalmas és olyan apróbb dolgokra is mint egy megfelelő méretű csőgörény. A csőgörény, barátságosabb nevén csatornatisztító spirál, igen hasznos tud lenni, de csak akkor ha megfelelő méretű: a túl kicsi nem bontja meg a dugulást, míg a túl nagy megszorulhat. Egy jobb csőgörény ára nagyjából annyi, mint a duguláselhárítás 11 kerület területén általánosan használt fix ára a háztartási lefolyóknál. Szóval még anyagilag is megéri a szakembert választani.

Korábbi bejegyzések: