Dugulás esetén mivel próbálkozzunk házilag?

Dugulás esetén mivel próbálkozzunk házilag?

Amikor nem folyik le a víz a lefolyón, elsőként magunk próbálnánk orvosolni a helyzetet. Van néhány bevett házi praktika, amit érdemes kipróbálnunk és ha nem félünk minimális szereléstől, akkor még nagyobb eséllyel lehet sikerünk. Elmondjuk azt is, mi az amit viszont biztosan ne csináljunk házilag.

A dugulásokat általában tárgyak, ételmaradékok, haj, szőr, piszok esetleg vízkő és az egészet összeragasztó zsír alkotja leggyakrabban. A házi praktikák java a zsír feloldására és dugók fizikai megmozgatására alapoznak. A házi duguláselhárítás legfőbb alapanyagai a meleg víz és nagyjából bármi ami pezseg és kicsit savas közeget teremt. A legegyszerűbb lehetőség a sós és meleg víz, az igazi klasszikus pedig a szódabikarbóna és ecet párosa. Kicsit extrémebb, de a só és kóla is megteheti hatását. Ha a házilag készíthető csodaszerek nem segítenek, maradnak a boltban kapható csatornatisztító folyadékok. A granulátum állagú szerekkel óvatosan bánjunk, ha nem tudnak kellően feloldódni, anyaguk csak cementálja a dugót.

Mosdó vagy mosogató esetén megpróbálhatjuk szétszerelni és kitisztítani a szifont. Készüljünk arra, hogy víz fog belőle kifolyni, és csak akkor szedjük szét a rendszert, ha érezzük magunkban a képességet, hogy össze is tudjuk majd rakni azt. Ha flexibilis csővel szerelt a mosdó, akkor a csövet alaposan mossuk át. Szerelés nélkül is érdemes lehet belepiszkálni a lefolyóba, hátha elérjük a dugót. Véletlenül se ejtsünk bele valamit a lefolyóba. Ne próbáljuk meg azonban szétszedni és ne nyúlkáljunk bele éles vagy kemény tárggyal a zuhanytálca vagy a kád lefolyójába, mert kárt tehetünk a tömítésben vagy magában az elvezető csőben.

Viszonylag egyszerű módszer még a pumpálás, akár csak kézzel vagy ha van pumpánk akkor azzal. A flexibilis csövek sérülhetnek a pumpáláskor, ott ne legyünk a kelleténél erősebbek. Ugyan nem látszik, de sok zuhanyozó és kád is ilyen csővel szerelt. Ha azután kezdünk pumpálni kézzel, hogy mindenféle házilag vagy boltban kapható szert öntöttünk a lefolyóba, akkor húzzunk gumikesztyűt a művelethez.

Ha egyik sem vált be a fentiekből, hívjunk szakembert. Duguláselhárítás Érd bármelyik városrészében az év minden napján elérhető, így problémánkra akár azonnal találhatunk megoldást.

Korábbi bejegyzések: