Dugulás elhárítás a törlőkendő miatt

A nedves törlőkendő szinte biztosan dugulást okoz

Gyakori rossz szokás, hogy mindent, amit intim törlésre használunk, használat után azonnal a WC-be dobunk bele. Csakhogy a különböző nedves törlőkendők egyáltalán nem oldódnak a vízben, így szinte biztos, hogy előbb-utóbb dugulást is okoznak.

Kisbabák bőrének a tisztítására általában mindenki igyekszik valamilyen bőrkímélő módszert választani. WC-papírt a szülők csak a legritkább esetben, szükséghelyzetben használnak a baba bőrének tisztítására. A bababőrhöz képest kemény, száraz papír nem is tünteti el jól a székletnyomokat, miközben fájdalmasan dörzsöli a kicsi érzékeny bőrét. Korábban a nedvesített vatta, gézdarabok, textildarabok jelentették a megoldást, ma szinte egyeduralkodó az illatosított, nedves törlőkendő ezen a területen. Pelenkázás előtti tisztogatásra éppen úgy használatos, mint étkezés után az ételmaradékok, maszatos foltok eltüntetésére. A vatta és a nedves törlőkendők közös jellemzője, hogy bár magas cellulóztartalmú anyagból gyártják őket, de egyik sem papír! Ezek az anyagok nem fognak a vízben feloldódni. Ha használat után a WC-be dobjuk őket, akkor jó esetben a bő vízzel történő öblítés a lakásra eső csatornaszakaszról kimossa ezeket az anyagokat, de ez nem garancia arra, hogy valahol távolabb nem fognak egy lerakódásban elakadni. A vatta, a nedves törlőkendő tehát nem oldódik, hanem valahol lerakódik. Ha megakad a csatorna falában, akkor pedig már erre rátapadva tud lerakódni a többi szennyeződés is, egyre vastagítva az előkészületben álló dugulást. Jó tanács tehát: a vattát, a nedves törlőkendőt soha ne dobja a WC-csészébe. Ezeknek az anyagoknak a szemetesben van a helyük.

Sajnos, a WC manapság az új típusú papírokkal is nehezen tud megbarátkozni. A mai divat szerinti extra puha, illatosított, több rétegű WC-papírok nem tiszta papírból készülnek. Gyártásukhoz több szintetikus anyagot is felhasználnak, ami nem tesz jó a termék oldódásának. A papír puhább, jobban szívja a nedvességet – ez az elvárás vele szemben. Ez viszont azzal jár, hogy a WC lehúzása után is nehezebben oldódik, s nagyobb mennyiségben használva gyakrabban okoz dugulást. Érdemes ezért arra ügyelni, hogy lehetőleg túl sokat ne használjunk egyszerre ezekből a papírokból, hogy ezzel is csökkentsük a dugulás kialakulásának az esélyét.

„Semmi kétség Sanya a segítség”

 

Dugulás elhárítási jó tanács                       +36 (70) 291-7864