Dugulás-elháritás régi házban

Egy száz évnél idösebb bérház mindig tartogat a lakók számára meglepetéseket.Mik a tipukus problémák, melyekkel egy régi épületben duguláselháritás során számolni kell? A régi bérházak legtöbbször azért okoznak meglepetéseket, mert a gépészeti rendszerük legtöbbször nem kiszámitható, nem logikus. Miért is?

Ezekben a lakásokban eredetileg sokszor nem is volt fürdöszoba. Ahol volt , ott kevés és kis kapacitású. Arról nem is beszélve, hogy az épitéskor 4-6 szobás lakásokat átépitették, leválasztották és másfél-két szobás kis lakásokká alakitották. Abban a térben, melyben-kezdetben volt egy vízcsap a konyhában és egy a fürdőszobában, most van három koyha,három fürdőszoba és talán még két külön vécé. Kettő helyett 8 lefolyó szennyvizét kell a gerincvezetékig eljuttatni.

Logikátlan kialakítás a lefolyó és csatornarendszerben.

Az első jellemző probléma tehát az, hogy a ház víz és szenyvíz vezetékei teljesen logikátlanúl, össze- vissza lettek kiaklakítva az újabb és újabb igényeknek megfelelően. Ez sok probléma forrása lehet. Egyes szakaszok túlterhelődhetnek. Könnyen lehet, hogy egy dugulás egy több lakással arrébb található hibás bekötésre vezethető vissza. A rendszeres dugulásoknak az is lehet az oka, hogy a rendszer nem bírja el a megnövekedet terhelést. Ilyen estben sajnos a hálozat átalakítása, felújítása lehet a megoldás.