A dugulás elhárítás a főzéssel kezdödik!

A dugulás-elhárítás a főzéssel kezdődik!

Nemrég éppen a konyhában lábatlankodtam, amikor egy ismerősöm rántott húst sütött. Ahogy kézzel forgatta, bundázta a húsokat, a lisztes, tojásos, morzsás keverék a kezére rakódott. Időről-időre a mosogatóhoz lépett és gondosan a lefolyóban morzsolta a kezére ragadt anyagokat.

– Nem emiatt szokott eldugulni néha a mosogatód? – kérdeztem tőle, bár tudtam a választ, hiszen gyakran panaszkodott a nehezen csordogáló, lefolyni alig akaró vízre. – Á, dehogy, ez feloldódik, nem árt semminek! – volt az előre várt válasz. Ismerősöm nincs egyedül, sokan gondolják úgy, hogy a lefolyóban talán valami ételdaráló szörnyecske lakik, aki gondosan felaprít, porrá zúz mindent, amit a csőbe dobálunk. Vagy a csapvíz valami különös vegyszert, erős savat tartalmaz, ami mindent felold. Néha jó lenne, de hát nem így van. A szerves hulladék nagy része vízben nem oldódik. A reszelőről lehulló zöldségmaradékok, a sárgarépa lepucolt héja, krumpli csíra, amik rendszeres vendégei a lefolyóknak, soha nem fognak feloldódni. Lebegnek a vízben, míg csak egy erősebb akadályban el nem akadnak. Egy szűkület a lefolyócsőben, egy kanyar is elég lehet ahhoz, hogy egy gyökérdarab megakadjon benne. Még nagyobb veszélyt jelentenek a lisztes, tésztás maradékok, mint például a nokedli készítése utáni edények. Ha a lisztes, ragacsos tészta nem folyik le azonnal, akkor valahol megtapad a cső oldalán és végleg ott marad. A lisztes, grízes maradékok a bőséges vízben megduzzadnak. Ha nem folynak le rögtön, akkor még ki is száradnak, s kőkemény akadályt képeznek a lefolyócsőben. A mosogató nem szemétledobó, ne is használjuk annak! Minél kevesebb szerves hulladékot juttatunk a csatornába, annál kisebb eséllyel kell majd dugulásra számítanunk. Arról nem is beszélve, hogy jó lenne, ha a látókörünk nem csak a saját lakás határáig terjedne. Minél több szerves anyag kerül a lefolyó szennyvízbe, annál nehezebb munka hárul kilométerekkel arrébb a szennyvíztisztítóra. A természetes vizek károsanyag-tartalmának a csökkentése nem a milliárdokért épült víztisztítókban kezdődik, hanem otthon, a lakásban. Minél több szerves anyagot juttatunk a lefolyóba, annál nehezebb lesz a későbbiekben a víztisztítás. Dupla haszon tehát, ha nem nézzük hulladékaprítónak, vagy szemétledobónak a konyhai lefolyót, s igyekszünk a lehető legalacsonyabbra szorítani a vízbe jutó szerves anyagok mennyiségét.

„Semmi kétség Sanya a segítség”

 Dugulás elhárítás vízszerelés                     06 20 491 5089

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.