Csőtörés jelei,vízszerelés

A csőrepedés rejtett jelei, vízszerelés,

 A legtöbb csőtörés nem úgy keletkezik, hogy egyszer csak eltörik egy szem előtt lévő, jól látható cső és ömleni kezd a víz. A legtöbb csőtörés rejtve kezdődik, egy apró csőrepedés a kiindulópontja. Csak az veszi észre időben, aki olvasni tud a gyakori jelekből.

A csőrepedés egyik legfontosabb jele, ha hirtelen, indokolatlanul megnő a vízszámla. A vízóra jelzései nagyon fontos mutatók, érdemes komolyan venni őket. Egy család vízfogyasztása általában néhány köbméteres különbséggel állandó. Ha ez különösebb ok, például kisgyermek születése, vagy új lakó beköltözése nélkül jelentős mértékben megnövekszik, akkor érdemes azonnal elkezdeni keresni a rejtett csőtörés helyét, mert szinte biztos, hogy ilyesmi áll a háttérben. Egy lakásban például folyt a vécé, amit a tulajdonosok nem nagyon vettek komolyan. Úgy gondolták, az a kis túlfolyás nem nagy ügy, a pár liter víz olcsóbb, mint a szerelő munkadíja lenne. Akkor lepődtek meg, amikor kiderült, hogy a folyamatosan túlfolyó vécé a havi 10-12 köbméteres fogyasztásukat 20-22 köbméterre növelte. Nem is havonta olvassák le a vízórát, így legalább 20 köbméter víz árát, legalább 12 ezer forintot fizettek ki feleslegesen az elfolyó víz után. És ez még nem is rejtett csőtörés volt, hanem egy jól látható túlfolyás. A vízszámla növekedése mellett a csőrepedés fontos jele a falak vagy a talaj nedvesedése. Egy családi házban nagyjából a füves kocsibejáró alatt tört el az ivóvíz-vezeték. A tulajdonos hónapokig nem vette észre a nyilvánvaló jeleket. Előbb a sok esőnek, később a kocsi mosásnak tulajdonította, hogy a bejáró egy néhány négyzetméteres területe soha nem akar felszáradni, ott mindig nedves a talaj. Csak később kapott észbe, hogy hetek óta száraz időszak van, semmi nem indokolja a talaj nedvességét. Szerencsére sikerült időben javítani a hibát, s teljes törés nélkül, egy nagyobb szivárgással megúszni az esetet.

Hasonló nedvesedésre a falon is érdemes felfigyelni. Ha a fürdőszoba melletti helyiségek fala, padlója átnedvesedik, indokolatlanul penészedni kezd, mindenképpen csőtörésre, szivárgásra kell gyanakodni. A csőtörés harmadik fontos jele az állandó finom zúgás, amire leginkább éjjel, közúti forgalomtól mentes időben lehet felfigyelni. Aki ismeri a lakása állandó neszeit, fel tud figyelni arra, ha éjjel is hallja a csövekből kiáramló vízsziszegő hangját. Sok csőtörés felfedezésének ez volt a titka: még semmilyen más jel nem mutatta, hogy baj van, de a házigazda ragaszkodott ahhoz, hogy ő éjjelente hall valami furcsa, szokatlan zajt, aminek utána kellene járni. Itt is kiderült, hogy valóban szivárgás áll a háttérben, ami már éppen kikezdte, áztatta a családi ház külső falait. Ha bármi miatt is felmerül a csőtörés gyanúja, egyszerű módszerrel lehet igazolni a feltevéseket. El kell zárni a lakásban mindent, ami vizet fogyaszthat: csapokat, vécét, mosógépet. Ha biztosan nincs a tudtunkkal fogyasztás, akkor kell ellenőrizni a vízórát. Az óra legkisebb, többnyire csillag alakú kerekének a mozgása a legkisebb vízfogyasztást is megmutatja. Ha bárhol, az óra után szivárgás van, akkor ez a mozgás azt jelezni fogja. A csőrepedés javítása halaszthatatlan dolog, mert bármikor komoly csőtörés alakulhat ki belőle. Mindenképpen kérje szakember segítségét! Kamerás vizsgálattal behatárolható a csőrepedés pontos helye, s akár bontás nélküli megoldásokkal is javítható a repedt, de még el nem tört csőszakasz.

 

Vízszerelés, vízvezeték szerelés.          +36 (70) 291-7864