Csőgörény használata elvezető csatornák tisztításakor

Csőgörény használata elvezető csatornák tisztításakor

A csőgörény, hivatalos nevén csőtisztító spirál, egy meglehetősen egyszerű működési elven alapuló és sokszor nagyon hasznos eszköz duguláselhárítás esetére. Egy hosszú huzal végén található spirálról van szó, amit bevezethetünk az elvezető csatornába. Fontos, hogy az elvezető csatorna átmérőjéhez igazodjon csőgörényünk mérete is: ne akadjon el a hajlatokban, de legyen elég nagy ahhoz, hogy megbontsa a lerakódásokat. Ne a legolcsóbbat válasszuk: ha megszorul vagy eltörik a csőgörény, rosszabb helyzetbe kerülünk, mint induláskor voltunk. Korábban az eszköz használata szakemberek feladata volt, de egyre többen maguk próbálják megoldani vele problémájukat.

A csőtisztító spirált először is az elvezető csatornába kell eljuttatni a dugulás helyéig. Csak olyan helyen próbáljuk áttuszkolni a csőgörényt, ahol ez feltétlenül szükséges és amiben nem tud kárt okozni. Próbáljunk minél közelebb jutni a dugulás helyéhez. Ha van rá lehetőség szereljük le a szanitert vagy próbálkozzunk a csatornatisztító nyílás felől. Ne használjuk az eszközt hajlékony műanyag vezetékeknél, illetve ott, ahol feltételezhetjük, hogy használtak ilyet (például akril zuhanytálca alatt).

Ha elértük a dugulás helyét, kezdjük el forgatni a spirált. Ezt vagy kézi erővel kell megtennünk, vagy olyan csőgörényt kell vásárolnunk, aminek vége fúróhoz kapcsolható. Előbbi esetben számoljunk azzal, hogy minél mélyebben és minél több kanyart leírva jutottunk a duguláshoz, annál nehezebb lesz a feladat. A fúró esetében pedig mindig alacsony fordulatszámmal dolgozzunk, nehogy beletörjük a csőgörényt az elvezető csatornába.

A víz erejét is kombinálhatjuk a csőgörényezéssel. Ha sikerült megbontanunk a dugulást, próbáljunk nagyobb nyomással vizet juttatni a rendszerbe, hogy a törmelék kimosódjon. Ha pedig nem vagyunk biztosak az egészben, inkább hívjunk szakembert. Egy szakember kiszállási és munkadíja nagyságrendileg azonos egy igazán jó minőségű csőgörény beszerzési költségével.

Miként a főváros szinte minden városrészében, így Újbudán is megbízható szakemberek gyorsan tudnak segíteni. Duguláselhárítás 11 kerület egészén a hét minden napján, akár hétvégén is elérhető.

Korábbi bejegyzések: