Csatorna dugulása a kertben – mit tehetünk?

Csatorna dugulása a kertben - mit tehetünk?

A 11. kerületben sok társasháznak és családi háznak van saját udvara, amik alatt még saját tulajdonú gyűjtőcsatorna-hálózat húzódik. Mit tehetünk azért, hogy közös csatornánk ne duguljon el, illetve probléma esetén a duguláselhárítás minél egyszerűbb és zökkenőmentesebb legyen. Összeszedtük a legfontosabbakat, hogy a duguláselhárítás Újbuda területén minél kevesebb gondot okozzon.

Házilag is sokat tehetünk azért, hogy a magánkézben lévő csatorna eldugulását megakadályozzuk, vagy könnyebbé és olcsóbbá tegyük a duguláselhárítást. Elsőként legyünk tisztában a csatorna legfontosabb paramétereit illetően. Mikor és milyen anyagból épült, milyen átmérővel, hol húzódik stb. Amennyiben változtatás történik, azt dokumentáljuk: mi lett felújítva, milyen új bekötések történtek. Ne csak azt vegyük alapul, ami az érintett közös szakaszt érinti: lakások leválasztásakor új mellékhelyiségek kerülhetnek kialakításra, amik növelhetik a szakasz igénybevételét. Nem jellemző, de a bővítések akár kapacitásgondokat is okozhatnak.

Ha tudjuk, hogy hol húzódik a kertben a csatorna, azt tartsuk hozzáférhető állapotban. Ne ültessünk a csatorna fölé vagy közvetlen közelébe fát és különösen ne építsünk rá épületet (terasz, garázs, állandó tároló). A talajsüllyedés vagy eltérő tömörödés önmagában is kiváltója lehet dugulásoknak, mivel megváltozhat a vezeték leejtése. Mindig tartsuk elérhetően a csatornatisztító nyílásokat, azokat semmilyen átalakítás során ne tüntessük el. Jellemző, hogy a nyílásokat futónövényekkel próbáljuk eltakarni, ha így teszünk, a szakember kiérkezése előtt távolítsuk el a munkát zavaró növényeket.

A komolyabb dugulásokat gyakran előzik meg árulkodó jelek. A régebbi csatornák faláról leváló vízkődarabok felhalmozódhatnak és dugulást okozhatnak. A kertben növények belenőhetnek a csatornába, leszűkítve annak átmérőjét. Érdemes időnként átvizsgáltatnunk és szükség esetén kitisztíttatnuk a hálózatunkat. Kamerás csatornavizsgálat és duguláselhárítás 11 kerület egész területén lehetséges. Sokkal jobb tisztában lenni egy várható problémával, mint akkor kezelni azt, amikor már kárunk is keletkezett.

Korábbi bejegyzések: