Bugyborékoló lefolyó

Mit jelez a bugyborékoló lefolyó?

Biztos jele a dugulásnak, ha a víz csak lassan, bugyborékoló hang kíséretében folyik le. Bár maga a jelenség bosszantó, ilyen esetben a dugulás általában könnyen megszüntethető csőgörény, lefolyótisztító szer vagy kézi pumpa segítségével.
A bugyborékoló hanghatás a levegő távozását jelzi. Emellett dugulásra utalhat a lefolyóból áradó kellemetlen szag is.

Ezek esetén valószínűsíthető, hogy a cső falán nagy mennyiségű lerakódás található, amitől a cső átmérője leszűkült, így a víz nehezebben távozik a csatornarendszerbe. A cső megtisztítására több lehetőségünk is van. Ha a boltban kapható vegyi anyagok mellett döntünk, a szerek használata előtt mindig húzzunk gumikesztyűt, mert ezek az anyagok kémiai úton bontják le a szennyeződéseket és erősen maró hatásúak. Hatóidejük általában néhány óra, makacsabb szennyeződés esetén egy éjszakán át is hagyhatjuk, hogy kifejtsék hatásukat.

Bevethetünk környezet barátabb megoldásokat is, mint például ecetet, trisót, sütőpor és ecet vagy szódabikarbóna ecet kombinációját. Leöblítésüket minden esetben forró vízzel végezzük. Amennyiben pumpa segítségével szeretnénk megszüntetni az eltömődést, akkor a mosogatót, mosdót, zuhanytálcát töltsük meg körülbelül 10 cm magasságban vízzel, majd ezután kezdjük meg a pumpálást. Használhatunk csőgörényt is, mely egy fém spirál, ez nagyobb barkácsáruházakban, szakboltokban megvásárolható.
A csőgörényt felülről vezetjük a lefolyóba és a spirál körkörös mozgatásával tisztíthatjuk meg a csöveket. Használatáról egy másik cikkben részletesebben is írok. Amennyiben a dugulást nem sikerül a fenti házi módszerekkel megszüntetnünk, kérjük szakember segítségét.