Bosszantó dugulások gyors elhárítása

Bosszantó dugulások gyors elhárítása

A dugulás mindig kellemetlen és soha nem akkor jelentkezik, amikor van időnk vele foglalkozni. Ilyenkor persze rengeteg segítő vélemény is érkezik mit kellett volna tenni azért, hogy ez most ne történjen meg, mit nem kellett volna a lefolyóba önteni, mit kellett volna oda önteni és még végtelenített jótanács a szűrőről és beépíthető zsírfogókról. Ezekben azért akad igazság is, de most azt nézzük meg, hogy minden szerszám és speciális szer nélkül házilag milyen módszerekkel küzdhetünk a dugulások ellen.

Pumpálás. Igazán hatékony természetesen pumpával, de ha nincs más kezünk is megteszi. Gyors pumpáló mozdulatokkal próbáljunk meg nyomó és szívó hatást kelteni a vezetékben. Ha előtte bármilyen szert öntöttünk a lefolyóba, használjunk gumikesztyűt. Az egyszerűbb dugulások megoldódhatnak így, a módszer másik előnye, hogy kárt ezzel biztosan nem csinálunk.

Próbáljuk meg fizikailag elérni a dugulást. Ha van valamilyen hosszabb, vékony és nem törékeny eszközünk azzal piszkáljunk bele a lefolyóba. Hústű, evőpálcika, csavarhúzó is megteszi, de arra figyeljünk, hogy ne ejtsük bele és ne tegyünk kárt a csővezetékben. Ha flexibilis csőbekötése van mosdónknak, akkor a csövet mozgassuk át többször.

Végül jöhetnek a dugulások feloldásának igazi házi fortélyai. Öntsünk a lefolyóba szódabikarbónát, ha az nincs, akkor sütőport, majd erre ecetet. Várjunk pár percig amíg habzik, majd forró vízzel öblítsük le. Sós citromlé is működhet. A forró víz önmagában is segíthet, de fontos hogy tényleg forró legyen. A zsírok és olajok egy része a forró víz hatására megolvadhat, így ha ez okozza a dugulást, akár ennyivel is megúszhatjuk a dolgot. A másik önmagában is házi dugulásoldó csodaszer a só: minden fenti kombinációba mehet és önmagában is tud hatékony lenni. Bármi, aminek van valamennyi maró hatása feloldhatja a dugulást: igen a kóla is. A fentiek tetszőleges koktélját is előállíthatjuk, de előbb a szilárd dolgokat (só, szódabikarbóna, sütőpor) szórjuk a lefolyóba majd arra mehet a folyékony (ecet, citromlé, kóla, forró víz).

Ha a dugulás makacs és semmilyen eszközünk nincs otthon, akkor vagy be kell azokat szereznünk vagy hívhatunk egy szakembert. A duguláselhárítás fix áron mosogatók, mosdók, kádak esetében nagyjából 15 ezer forint körül alakul, nem egy horror összeg.

Korábbi bejegyzések: