Blog

4 érv, hogy miért szakember foglalkozzon a dugulás elhárításával

A dugulás rendkívül kellemetlen probléma, amit minél előbb próbál megoldani mindenki. Ugyanakkor nagyon sokan házi megoldásokban gondolkodnak, amivel elkerülhetik, hogy egy mester segítségét kelljen igénybe venniük. Pedig nagyon sok érv szól amellett, hogy a duguláselhárítást szakember végezze. Mutatjuk a négy legfontosabbat:

Gyorsaság

Kisebb lefolyók dugulásánál próbálkozhatunk forró vízzel, háta feloldja a dugó kötőanyagát, de ennél több eszköz nem feltétlenül áll rendelkezésre. A szuper házi praktikák is ecettel és szódabikarbónával dolgoznak, ami azért egyre kevesebb embernek lapul otthon a kamrában. A duguláselhárítás Érd és a 11. kerület minden pontján az év minden napján elérhető szolgáltatás. Gyorsan, akár néhány órán belül kiérkezik a szakember, aki előre megbeszélt áron elhárítja a problémát.

Biztonságos

Duguláselhárítás során több sérülést is okozhatunk. Egyrészt, ha nem megfelelően használunk vegyszereket vagy különféle duguláselhárításra való eszközöket, azzal kárt tehetünk magunkban is. Ugyan az emberi sérülés ritka, de a csatorna megsértése nagyon is gyakori esemény. Kilyukasztjuk a flexibilis vezeték falát, megsértjük a tömítést vagy egyszerűen beleejtünk valamit a csatornába. Ilyen kockázatokkal biztosan nem kell számolnunk, ha azonnal szakemberhez fordulunk.

Számlát ad

Bár a közteherviselés is fontos, de a számla két okból lehet fontos. Vállalkozóként elszámolhatjuk, de ennél is lényegesebb, hogy a számla a felelősségvállalás hivatalos dokumentuma is. Ha valaki egy szolgáltatásról számlát ad, azzal igazolja, hogy elvégezte. Számonkérhető munkája. Gyorsan, hatékonyan, biztonságosan és biztosan elvégzi a szakember azt, amiért fizetünk.

Feltárja az okokat

A dugulást legtöbbször az okozza, hogy olyan anyagok és tárgyak kerülnek a lefolyóba, amik nem oda valók. A legtöbbször, de nem mindig. A dugulás oka egy szakember számára általában könnyen megállapítható, így tehetünk azért, hogy a jövőben ne következzen be a kellemetlen incidens.

Ha tehát szükségünk van a duguláselhárítás 11. kerület vagy Érd területén végzett szakértő munkájára, ne késlekedjünk, vegyük fel a kapcsolatot az egyik megbízható, ellenőrizhető mesterrel.

Korábbi bejegyzések:

5 bevált módszer amit a dugulásokkal házilag is kezdhetünk

Számtalanszor fordul elő egy háztartásban, hogy eldugul egy lefolyó. Ha nem sikerül feloldanunk a dugulást, akkor szakembert kell hívnunk. Szerencsére ma már nem csak a fővárosban, hanem mindenhol elérhető a 0-24 duguláselhárítás. Érd, Győr, Miskolc mindegy merre lakunk, szinte biztos, hogy tudunk hívni segítséget. Mielőtt tárcsáznánk vagy a Google keresőjét kezdenénk fürkészni, érdemes néhány módszert házilag kipróbálni, amivel sokszor orvosolhatóak a kisebb dugulások. Mutatjuk az 5 legjobb módszert a házi duguláselhárításra.

1. Pumpálás

Az egyik leghatékonyabb módszer a pumpálás, amit akár kicsi, külön erre kifejlesztett gumipumpával, akár kezünkkel is végezhetünk. A lényeg, hogy minél erősebb szívó és nyomó hatást tudjunk kifejteni, ami megbonthatja a vezetékben található dugulást. Fontos azonban, hogy ne legyünk erősebbek a kelleténél: ne tegyük tönkre a mosogatót vagy csapot, aminek teherbírása nem válik végtelenné. Kár beszakítani vagy letörni valamit azért, hogy feloldjunk egy dugulást.

2. Piszkálás

Ha a dugulás a lefolyóhoz közel keletkezett az egyszerű piszkálás is segíthet. Ilyenkor arra kell figyelnünk, hogy a piszkáláshoz használt eszköz – hurkapálcika, hústű stb. – nehogy beleessen a csatornába vagy eltörjön benne. Figyeljünk, mert a puhább, flexibilis csövek akár ki is lyukaszthatóak egy hústűvel. Piszkálgassunk, de ha valahol nagyon elakadunk, ne próbáljuk áttörni a falat ezzel a módszerrel, mert nem biztos, hogy jóra vezet.

3. Forró víz és szódabikarbóna

Nagyon egyszerű elven működik az a módszer, ahol előbb szódabikarbónát öntünk a lefolyóba, majd ráengedünk néhány deci forró vizet. A hőmérséklet és a pezsgő hatás együttese elsősorban zsírok, olajok, szappanlerakódások feloldásában lehet eredményes.

4. Ecet, só és szódabikarbóna

Az előző durvább változata, ahol a forró vizet sós ecettel váltjuk ki. A hőmérséklet okozta oldó hatás eltűnik, de helyette savas közeget képezünk, ami komolyabb lerakódások oldására is alkalmas lehet. Csodára nem képes, de zsírok, vízkő, hajszálak okozta dugulások fellazítására igen.

5. Kóla

Pezseg is, savas is, mi baj lehet belőle ha a lefolyóba öntjük? Semmi. Nem ez a legjobb módszer, de messze a legegyszerűbb és olyanok is próbálkozhatnak vele, akik nem szoktak főzni, így nem tudnak leemelni a polcról szódabikarbónát. Működési elve hasonló a fentiekhez és ténylegesen van oldó hatása.

Korábbi bejegyzések:

5 jel a mosógép dugulására – honna tudjuk hogy nem a mosógép romlott el?

A mosógépek esetében két jellegzetes csoportot különíthetünk el: azokat, amik levezető csöve nincs közvetlenül a hálózatba kötve, hanem a WC-be, kádba vagy bárhova máshova van vezetve és azokat, amik közvetlenül csatlakoznak a csatornahálózathoz. Utóbbiak esetében picit nehezebb meghatározni, hogy mikor állunk dugulással szemben és mikor a gép meghibásodásával. Nézzünk 5 helyzetet, amikor igen nagy az esély arra, hogy a ludas a csővezetékek dugulása és nem a gép meghibásodása.

1. Lassú lefolyás

Ha a víz ugyan lefolyik, de nem teljesen, esetleg plusz centrifugálást kell indítanunk ahhoz, hogy ki tudjuk nyitni a mosógép ajtaját és kivenni ruháinkat, akkor esélyes, hogy dugulással állunk szemben. Ez különösen igaz akkor, ha más rendellenességet a mosógép részéről nem tapasztalunk: lefut a program, nincsenek furcsa zajok, csak a víz távozik nehezen.

2. Zavaros víz

A víz akkor tud zavarossá válni a mosógépben – ez a elöltöltős forgódobos mosógépek ablakán keresztül látszik igazán – ha visszafolyás indul el. A visszafolyás elképzelhető a víz leszívása után közvetlenül vagy akár később is. Ilyenkor a következő mosás indításakor már az elején is érezhető zavarosodás.

3. Kellemetlen szagok

Ugyanannak a problémának másik érzékszervre ható jele. A visszafolyás általában kellemetlen szaggal is járhat, ezt akkor is érezhetjük, ha a vizet nem látjuk a mosógép kialakítása miatt. Ugyanez a tünet jelentkezik, ha a mosógép a fizikai szennyeződéseket rendben eltávolítja a ruhákból, de azok az öblítés ellenére kellemetlen szagúak lesznek.

4. Nehéz, telített flexibilis cső

A mosógép leeresztő csöve általában egy flexibilis cső. A leeresztő csőben a konkrét szivattyúzás idejét kivéve nem szabad, hogy víz legyen. Ha azt érezzük, hogy a cső nehéz, telített, akkor gyanakodhatunk dugulásra. Az is elképzelhető, hogy maga a flexibilis cső van eldugulva.

5. Leeresztés után működő mosógép

A vizet mindenképpen le kell eresztenünk a mosógépből, akár a szűrőn keresztül manuálisan is. Ezután érdemes megszüntetnünk a mosógép szennyvíz-bekötését és ideiglenesen egy vödörbe vagy máshova elvezetni a belőle távozó vizet. Ha így működik a gép, akkor a ludas csak a csővezeték dugulása lehet.

Ha a fentieket tapasztaljuk, akkor nem szerelőre, hanem duguláselhárítóra lesz szükségünk. Szerencsére a duguláselhárítás Érd városában bármikor hívható és gyorsan, szakszerűen megoldják a problémát.

Korábbi bejegyzések:

5 tipp, ha már nem segít a lefolyótisztító

Ha dugulás jelentkezik, általában a legkényelmesebb megoldással próbálkozunk elsőként, valamilyen kereskedelmi forgalomban kapható lefolyótisztító szer csatornába öntésével. A teljes blokk esetében ez azért nem hatásos, mert csak a felső réteggel tud kapcsolatba lépni, részleges dugulás esetén, pedig akkor is átfolyik a rendszeren az oldószer, ha azt kissé géles állagúvá tették. 5 tipp mi a teendő, ha a dugulás makacs.

1. Mechanikai módszerek

Megpróbálkozhatunk a csatorna dugulásának fizikai megbontásával. Szereljük le a szifont és próbáljuk meg kitisztítani a vezetékek felérhető szakaszát. Ügyeljünk rá, hogy ne ejtsünk semmit a csatornába. Ennél egyszerűbb módszer a pumpálás, ami kisebb dugulásokat el tud mozdítani, amik így akár túljuthatnak a kritikus szakaszon. Ha már dolgoztunk vele, akkor a csőgörény – hivatalos nevén csatornatisztító spirál – alkalmazását is megpróbálhatjuk.

2. Nagymama módszerei

Ezek egy próbát megérnek, de csodát ne várjunk tőlük. Az egyik megoldás lehet a forró víz lefolyóba öntése. Ha a dugulást jelentős mértékben felgyűlt olajok és zsírok, illetve az ezekbe ágyazódott szennyeződések okozzák, akkor ez a módszer könnyen hatékonyabb lehet a gyári tisztítószereknél is. Ha nagymamától recepteket is kaptunk örökségül, akkor ecet és szódabikarbóna is akadhat a kamrában, ezek néha csodára képesek a dugulásokkal is.

3. Csak óvatosan

Ne legyünk nagyon túlbuzgók. A mechanikai módszereknél ne sértsük meg a rendszert. Ne öntsünk durvább vegyi anyagokat a lefolyóba. Egyrészt rendkívül természetkárosítóak, másrészt ha később szét kell szedni a vezetéket, akkor a vegyi anyagok veszélyt jelenthetnek a szakember számára.

4. Nem szégyen segítséget kérni

A duguláselhárítás Érd városában is bármikor elérhető. Ha nem működtek a házi próbálkozások, bátran forduljunk szakemberhez, aki gyorsan és biztonságosan megoldja problémánkat.

5. Megelőzés

Tényleg ügyeljünk arra – ne csak addig fogadkozzunk, amíg a dugulás keseríti életünket – hogy csak olyan dolog kerüljön a csatornába, ami oda való. Zsír, olaj, ételmaradék és bármilyen szilárd anyag nem tartozik ezek közé.

Korábbi bejegyzések:

A csatornadugulás elhárítása

Csatornadugulás elhárítás Budapesten +36 (70) 291-7864

Ha a dugulás már bekövetkezett, akkor rögtön kezdjünk is hozzá a dugulás elhárításhoz, hogy mihamarabb próbáljuk, megszüntessük a dugulást. Minél későbbre halogatjuk annál nagyobb az esély, hogy nem tudjuk házilag megszüntetni. Ha a dugulással a csőben a lefolyóban sokáig nem foglakozunk, akkor fen áll a veszélye,

(tovább…)

A dugulás elhárítás

A dugulás elhárítás

A csatornák és lefolyók dugulásának nagyon sok oka lehet, de a leg fontosabb, ha figyelmünket a megelőzése fordítjuk. A lefolyók nagyon könnyen eldugulnak, ha belejut a mosogatóba ételmaradék, ha a zuhanyzóba, kádba tusfürdők, balzsamok, hajszálak belejutnak a csatornába. Ha kis szűröket akár fém akár műanyag,

(tovább…)

A dugulás elhárítás a főzéssel kezdödik!

A dugulás-elhárítás a főzéssel kezdődik!

Nemrég éppen a konyhában lábatlankodtam, amikor egy ismerősöm rántott húst sütött. Ahogy kézzel forgatta, bundázta a húsokat, a lisztes, tojásos, morzsás keverék a kezére rakódott. Időről-időre a mosogatóhoz lépett és gondosan a lefolyóban morzsolta a kezére ragadt anyagokat.

(tovább…)

A falba épített vécé tartály

A falba épített vécé tartály

A mai világban eléggé elterjedt a falba épített vécé tartály. Nagyon szépen beilleszkedik a falba, szépen ki burkolható az általunk ki választott csempével. Nagyon sok helyen ezeket a vécéket építik be. Nagyon sokfélét lehet belőle kapni

(tovább…)

A lefolyó dugulás elhárítása

Lefolyótisztító

Számtalan sok lefolyótisztító van a boltok polcain, melyek közül nehéz választani. Ebben segít az, hogy milyen problémával állunk szemben, már ha van már probléma és nem csupán elővigyázatosságból akarjuk a tisztítószert alkalmazni. A jó hír az, hogy mindegyik vegyszerre rá van írva, hogy milyen típusú bajokat orvosol, vagy épp előz meg. Csak olvasni kell tudnunk, tehát nincs semmi baj – ugye?

(tovább…)

A mosogatógép dugulásának egyik jele, ha piszkos marad a tányér

Mindenki életében vannak olyan feladatok, amiket nem szívesen csinál. Sokunk életében ilyen a házimunka, például a mosogatás. A mosogatás unalmas, időigényes az érzékenyebb bőrűeknek a kémiai szerek hatása miatt akár fájdalmas is lehet. Ezt a feladatot veszi át tőlünk a mosogatógép, ami nem csak kényelmesebb, de hatékonyabb is, gyakran kevesebb vizet használ mint mi a hagyományos módszerrel.

A mosogatógép a szennyeződésekhez illeszkedő programokkal tisztítja meg az edényeket, nekünk csak be kell azokat helyeznünk a gépbe. Amilyen könnyű a gép használata, annyira könnyű elképzelni az egyik leggyakoribb problémát, ami adódhat vele: ez a dugulás.

Ételmaradékok, zsírok, időnként egyéb szennyeződések válnak le az edényekről a mosogatás közben. A teljes dugulás ritka, inkább onnan vesszük észre, hogy gond van, hogy a mosogatógép hatékonysága csökken, és az edények nem lesznek olyan tiszták, mint amilyennek lenniük kellene. A legtöbb esetben a duguláselhárítás nem nehéz feladat, otthon, különösebb eszközök nélkül is érdemes próbálkoznunk.

Az első lépés az, hogy kikapcsoljuk a mosogatógépet, majd pedig eltávolítjuk a kosarakat és a szűrőt. Ezután átnézzük a szűrőt, és eltávolítjuk az összes szennyeződést. Ha a szűrő tiszta, akkor érdemes belenyúlnunk a szennyvízelvezetőbe, hátha ott találjuk a problémát. Második lépésként folyékony duguláselhárító folyadékkal próbálkozhatunk, ha nincs bolti, akkor az ecet és szódabikarbóna kombinációja is megteszi. (A granulátum formátumú nem javasolt. )

Ezután érdemes üresen, de semmiképpen sem érzékenyebb edényekkel megpakolva indítanunk egy programot. Egy-egy tányért azért érdemes a gépben hagyni, hogy lássuk a mosogatás hatékonyságát, ugyanakkor ezen tányérokat újra kell mosni akkor is, ha tisztának látszanak, mert lehet rajtuk maradék a dugulásoldó szerből.

Ha a dugulás nagyon makacs és a fenti módszer nem oldotta fel a zsírokat, el kell gondolkodni a szakember hívásán. Ilyenkor elképzelhető, hogy a mosogatógépet el kell mozdítani, ami a beépített darabok esetében kissé problémás lehet. Érdemes felkészülni a kellő szerszámokkal.

A mosogatógép dugulása könnyen megelőzhető, ha figyelünk a karbantartásra. A darabos szennyeződéseket távolítsuk el az edényekről és ne hagyjunk más hulladékot a tányérokon (például odaragadt szalvétadarabot). Rendszeresen ellenőrizzük a szűrőt és ha szükséges tisztítsuk. Tartsuk be a mosogatógép karbantartásra vonatkozó használati utasítását is.

Korábbi bejegyzések:

A padlóösszefolyó szerepe – a mindennapokban és a duguláselhárítás során

A padlóösszefolyó egy fontos építészeti elem, ami a padló felszínén helyezkedik el azokban a helyiségekben, ahol víz kerülhet a padlóra, vagy több szaniter használata is jellemző. A padlóösszefolyó szerepe a víz biztonságos elvezetése a padlóról (általában a padló lejt az összefolyó irányába), valamint a helyiség szanitereinek és vízzel dolgozó berendezéseinek egységes bekötése a csatornahálózatba. Utóbbi esetben kerül képbe a duguláselhárítás, hiszen sok esetben mint csatornatisztító nyílás, vagy mint közös szifon is funkciónál.

A kád, a zuhanytálca, a mosdó és sok esetben a mosógép vízelvezetése is ezen az eszközön keresztül történik. Bárhol tapasztalunk dugulást, az egyik első dolog amit érdemes megvizsgálnunk az a padlóösszefolyó. Gyakran található itt egy szabványos szifon, ami szerelés nélkül kiemelhető és tisztítható. Ha a dugulás csak valamelyik területet érinti a helyiségben, akkor az odavezető lefolyó gyakran a padlóösszefolyó felől érhető el könnyebben, míg ha az innen történő elvezetés során alakult ki probléma, akkor az összefolyótól rövidebb úton, a berendezések és a szaniterek megsértésnek veszélye nélkül próbálhatjuk meg a dugulás fizikai bontását csőgörénnyel vagy valamilyen csatornatisztító szerrel, esetleg womával.

Egyes padlóösszefolyók “csak” a padlón keletkező nedvesség elvezetésére szolgálnak. Itt jellemző, hogy a dugulást apró szemcsés szilárd szennyeződések okozzák, amik a vízzel együtt jutnak a lefolyóba. Az ilyen jellegű dugulást általában csatornatisztító szerrel nem lehet feloldani, csak csatornatisztító spirállal vagy nagy nyomás vízzel. Mind a két módszerhez érdemes profi mestert hívnunk.

Ha a duguláselhárítás házilag nem vezet eredményre, forduljunk szakemberhez. A duguláselhárítás Érd és Budapest összes kerületében az év minden napján elérhető, sürgős esetben akár hétvégén vagy hagyományos munkaidőn kívül is. Az egyszerűbb dugulásokat gyakran fix áron vállalják a mesterek, a díjban a munkadíjon felül a kiszállási költség is jellemzően benne van.

Korábbi bejegyzések:

A padlóösszefolyó szerepe, működése és tisztítása

Azokban a helyiségekben, ahol van esélye nagyobb mennyiségű víznek a padlóra kerülnie, padlóösszefolyó telepítésére van szükség. A padlóösszefolyó lehet egy épített zuhanyozóban, de akár a fürdőszoba más területein, de akár konyhában vagy műhelyben is. Szerepük minden esetben az, hogy a padlóra kerülő folyadékot elvezessék. Többről van azonban szó, mint pusztán egy lyukról a padlón, ahova optimális esetben az leejt. Ha csak lyuk lenne a padlón, akkor a csatornaszag gond nélkül visszajutna a helyiségbe.

Minden esetben bűzelzáróval is rendelkezik a padlóösszefolyó, ami a gyakorlatban nem jelent mást, mint egy olyan vízréteget, ami “dugóként” nem folyik le a csatornába, hanem egy kis tárolóban elzárja a csatorna levegőjét a helyiség légterétől. A legegyszerűbb esetben ez egy visszafelé hajló csődarab, máskor inkább tálcára hasonlít. Időnként azonban pont ez a bűzzáró okoz kellemetlen szagokat. Ha le is folyik a víz, de a szaghatás zavaró, a megoldás a duguláselhárítás. Újbuda területén a lakótelepeken gyakori probléma az ilyen dugulás vagy szaghatás, amit a szakemberek könnyen elhárítanak.

A szag egyik oka a bűzzáró szennyeződése, ilyenkor azt alaposan ki kell tisztítani. Ez néha egyszerű feladat, de bizonyos esetekben nem lehet kiszerelni az eszközt a padlóból. A másik gyakori eset, ha a vízréteg rendszeresen eltűnik a bűzzáróból: vagy azért mert nem kerül elég víz a lefolyóba és elpárolog vagy azért, mert a csatornában fellépő vákuum hatás kiszívja azt. Ilyenkor a zárás nem teljes, ráadásul pont annyi víz marad a rendszerben, ami kényelmes táptalajt nyújt a baktériumok számára.

Ha a probléma visszatérő, érdemes tanácsot kérnünk a szakembertől, hogyan lehet az elkerülni, akár olyan módon, hogy a padlóösszefolyót rendszeresen tisztítjuk, akár úgy, hogy a rossz konstrukciót átépítjük. A duguláselhárítás 11. kerület minden részén találkozott és oldott már meg szaghatással kapcsolatos gondokat. Jusson eszünkbe, hogy a duguláselhárítóra mindig számíthatunk, ha olyan vízvezeték-szerelési feladattal állunk szemben, ami nem a nyomás alatti rendszert érinti.

Korábbi bejegyzések:

A zuhanytálca és a wc dugulásának jellemzői és veszélyei

A zuhanytálca dugulás az átlagosnál nehezebben kezelhető probléma, ráadásul helytelen eljárással könnyen lehet tetézni is a gondokat. A WC dugulása pedig vitathatatlanul a legkellemetlenebb. Nézzük mit csináljunk és mit ne csináljunk ha magunk állunk neki a duguláselhárításnak.

Nem könnyű a WC duguláselhárítás házilag, általában a gyors megoldás utáni vágy és a szégyen keveréke visz rá minket arra, hogy magunk próbáljuk orvosolni a problémát. Kezdjük a mit ne csináljunk listával. Ha nem folyt le teljesen – bármilyen lassan is – a víz a csészéből, ne nyomjuk meg újra az öblítő gombot. A csészében pontosan egy öblítésnyi víz fér el, egyébként kiönt. Ne öntsünk semmi szert a WC-be, teljesen felesleges. Ne sértsük meg a szanitert. Végül ne szégyenkezzünk, ha szakemberhez kell fordulnunk, duguláselhárítás 11 kerület területén mindig elérhető. Mit csinálhatunk? Ha van WC pumpánk pumpáljunk. Ha nincs, akkor a WC-kefével is tudunk jóval kevésbé hatékonyan pumpálni (bár valószínűleg ezután a kefét ki kell dobni). Hajlékony, kellően kemény, de a csészét meg nem sértő, a vezetékben eltörni és beragadni nem tudó eszközzel próbálhatunk elérni a dugulás helyére. Ilyen eszköz lehet mondjuk egy slag csöve. A WC dugulása gyakran közvetlenül a csészénél van, ekkor sikerrel járhatunk, de ha a dugulás mélyebben van, akkor le kell szerelni a csészét és a műveletet egy szakemberre és csőgörényére érdemes bíznunk.

Az épített zuhanytálcák általában hagyományos módon kialakított lefolyóval rendelkeznek, de az akril zuhanytálca lefolyó gyakran egy flexibilis csővel van bekötve egy korábban kiépített lefolyó nyílásához. Ezek a csövek sajnos könnyen megsérülnek a csőgörénytől, de néha még a magasabb nyomástól is. A lefolyó felől tehát ne nagyon próbáljunk semmit mélyebbre lenyomni a csőben. A tisztítás az összefolyó felől lehetséges. A zuhanytálca felől folyékony vagy gél állagú tisztítószerekkel is próbálkozhatunk, de lehetőleg ne használjunk granulátumot. A pumpálás is célravezető lehet. Ha nem oldódik meg a helyzet, lélekben készüljünk fel arra, hogy a zuhanytálca felszedése szükségessé válhat.

Korábbi bejegyzések:

Amikor elönt a víz mindent egy dugulás miatt, ki fizeti a költségeket?

A duguláselhárítás Újbuda vagy Érd területén is sokszor csak az első lépés a károk felszámolásában, hiszen az emiatt bekövetkezett ázások, esetleg falbontások javítása és más károk számbavétele még csak ezután kezdődhet meg. Ki fizet a végén mindezekért? Mi a helyzet egy társasházban? Lehet-e erre biztosítást kötni?

A víz hihetetlen károkat tud okozni az ingatlanban és az ingóságokban is, így egy dugulás esetén a probléma elhárítása és annak gyorsasága kulcskérdés lehet. Különösen igaz lehet ez akkor, ha a dugulás olyan szakaszon következik be, ahonnan barna szennyvíz juthat a lakótérbe vagy áztathatja át a falakat. Ilyenkor a víz okozta kár helyreállítása akár milliós tétel is lehet. A duguláselhárítás 11 kerület lakótelepein elsősorban a földszinti lakásokban tud csúnya feladatokkal szembenézni.

A kárért a felelősséget annak kell vállalnia, aki okozta azt. Fontos, hogy meglegyen a dugulás konkrét helyszíne, hiszen ha rendeltetésszerű használat mellett következik be a dugulás, akkor annak kell viselnie a felelősséget, akihez a csővezeték tartozik. Ha ez egy lakás, akkor a tulajdonosnak, ha a társasház közös vezetéke, akkor a társasháznak. Nehezebb a helyzet, ha a dugulás nem rendeltetésszerű használat, például egy illegális bekötés miatt alakult ki a közös csatorna szakaszon. Ilyenkor hosszabb jogi eljárás is elképzelhető.

A lakásbiztosítások egy része kiterjed különféle vízkárokra is. Kiemelendő ugyanakkor, hogy a dugulás okozta károkért csak abban az esetben köteles jótállni a biztosító, ha az tételesen fel van sorolva a biztosított káresemények között. Ha vonatkozik erre biztosításunk, akkor nem csak a másodlagos károkat, hanem magát a duguláselhárítás költségét is megtéríti, ugyanakkor a káreseményre vonatkozó kifizethető összeg mértéke gyakran korlátozva van.

Nem csak lakótelepeken fontos, hogy a biztosítási események között szerepel-e a vízkár, dugulás és duguláselhárítás. Érd kertvárosi övezeteiben nem egy példa akadt arra, hogy az esővíz elvezetésének hiányosságai a szomszédos telken vagy épületben okoztak jelentős károkat.

Korábbi bejegyzések:

Amikor feltör a szennyvíz: elhárítás és fertőtlenítés

Sajnos a duguláselhárítás Újbuda lakásaiban is találkozott már a barna szennyvíz okozta problémákkal. Ugyan családi házakban is előállhat a probléma, de jellemzően a társasházak gondja ez. Miről is van szó? A társasházakban a lakásokban keletkezett szennyvíz előbb egy közös hálózatba csatlakozik, majd ez van rákötve a szolgáltató csatornájára. Előfordul, hogy a dugulás a fővezetékeket, azaz a társasház közös csatornáit érintik. Ez nem csak azért probléma, mert a közös javítási kiadások mindig macerásabbak, mint az egyéniek, hanem a dugulás jellege és következménye is eltér.

Amíg a lakáson belüli dugulás csak a hálózatnak egy apró részét érinti, addig a strang dugulásánál ez nem így van. Ha eldugul a csap lefolyója, akkor azt a csapot nem használjuk, de sokszor még a lakáson belül is megoldható a vízvétel máshol. A strang dugulása esetében minden a dugulás előtti bekötéshez kapcsolódó helyszín tilos a lefolyó használata. Ez nem csak egész lakásokat, hanem egész emeleteket is érinthet, mondhatjuk, hogy jellemzően érint.

Ha ezt nem tartjuk be, akkor a szennyvíz utat keres magának, és a duguláshoz legközelebb eső, legkisebb nyomást kifejtő irányba indul el. Magyarán a szennyvíz feltorlódik, majd kifolyik a legalacsonyabban fekvő lehetőségen, ami általában egy WC csésze. Persze előfordul, hogy máshol is megjelenik a visszatorlódott szennyvíz, például zuhanytálcák lefolyói, padlóösszefolyók, de akár bekötött mosógépek vagy mosogatógépekhez is elérhet. Nagyon leegyszerűsítve: ha a dugulás feletti lakások mégis használják a csatornákat, ők közvetlenül egy alattuk lakó lakásába engedik ilyenkor a szennyvizüket, ami menet közben még keveredik is a korábban leengedett barna szennyvízzel.

Ebben az esetben a duguláselhárítás mellett a fertőtlenítés is komoly feladat, amit egyrészt a visszafolyással érintett helyiségekben kell elvégezni, másrészt az érintett vezetékhálózat általános tisztítása is ajánlott. Segítségért minél előbb forduljunk a duguláselhárítás 11. kerület területén minden nap hívható szakembereihez és a közös képviselőhöz.

Korábbi bejegyzések:

Beltéri csatornatisztítás házilag többféle módszerrel

Csatornatisztítás házilag

A beltéri csatornatisztítás házilag többféle módszerrel is történhet. A közös azonban az összesben az, hogy a problémák fő oka abból keletkezik, hogy az évek során használt lefolyók – mosdók, mosogató, zuhanyzó lefolyó stb. – telítődnek. Mindegyik helyiségnek és lefolyónak megvan a maga története, hogy mi minden képes felhalmozódni bennünk. Egyértelmű, hogy a konyhai lefolyóban a zsír és az ételmaradék pl. a ludas, miközben a fürdőben a hajszálak, bőrdarabkák és egyéb „oda nem illő tárgyak” bekerülése okozhat kellemetlen szagokat vagy akár dugulást.

Négylevelű lóhere?

Szerencsére sokkal gyakrabban sikeres a csatornatisztítás házilag, mint az, hogy a mezőn négylevelű lóherére bukkanjunk. Általában a szódabikarbóna és ecet kombináció, illetve a forró víz nagy mennyiségben (zsíroldó hatása miatt) is megfelelő és azonnali segítséget nyújt akármelyik lefolyó esetében is a kellemetlen szagokkal szemben. Kisebb dugulásoknál a lefolyó pumpa használata is több-kevesebb sikerrel okozhat nekünk örömteli pillanatokat, mert megoldja a problémát. Sokan valamilyen csodára számítanak akkor, amikor azt látják, hogy „csatornatisztítás házilag”. Az emberek fejében megjelenik egy idealizált kép, de a valóság sokkal egyszerűbb. A fentieken kívül pl. házilag történő dugulás elhárítási módszerek közé tartozik a vegyszerek alkalmazása is – elvégre a tisztítószereket is mi magunk öntjük bele a vécébe vagy éppen a mosogatóba, tehát házilag történik. Ha a „csoda” elmarad, akkor még mindig van egy, jobban mondva az utolsó lehetőségünk. Keressünk „csodadoktort” egy jó szakember személyében, aki garantáltan átfolyóvá teszi a lefolyókat.

Dugulás elhárítás +36 (70) 291-7864

 

Bevált trükkök, ha eldugult a mosogató

Ha eldugult a mosogató nem kell azonnal szakemberhez fordulnunk. A duguláselhárítás házilag sokszor nem túl nehéz, így egy két próbálkozást megér a dolog. Arra azonban mindig figyeljünk, hogy ne rontsunk a helyzeten és ne sérüljünk meg. A házi módszereket négy nagy csoportra bonthatjuk: belepiszkálás, beleöntés, pumpálás, szétszerelés.

A vízvezeték legfelső részébe bele is piszkálhatunk valami hosszú dologgal. Leginkább arra kell figyelnünk, hogy ne ejtsünk be semmit a lefolyóba, illetve a nagy igyekezettel ne sértsünk meg tömítést és ne lukasszunk ki semmit. A belepiszkálás szerelés nélkül is működhet a mosogatónál, de ha a szifon szétszerelésére is vállalkoztunk, akkor a fali lefolyónál is piszkálhatunk.

Az eldugult dolgok gyakran feloldhatóak, ha valamit rájuk öntünk. Itt nem kell túlgondolni a feladatot: bármi a pezseg, esetleg savas és lehetőleg langyos vagy meleg az old is dolgokat. Alapnak általában jó az ecet, citromlé, a meleg víz (ha szénsavas az még tutibb), de akár a kóla is. Rakhatunk hozzá sót vagy szódabikarbónát. A savas közeg oldja a kisebb szennyeződéseket, a pezsgés valamit lazít a dugulásokon, bármi ami meleg folyékonnyá teszi a zsírokat. Ennyin alapul az összes házi varázsszer, ami sokszor simán elég is, másrészt egyik sem alkalmas csodára. Csak akkor képesek ezek kifejteni hatásukat, ha közvetlenül a duguláshoz juthatnak: tehát ha már áll a víz a mosogatóban, azt már ne sózzuk és kólázzuk össze mert csak gusztustalanabb lesz, de lefolyni nem fog.

Pumpálás. Meglepő csodaszer és alkalmazható a fenti két módszer kiegészítéseként is. Azaz piszkálás után pumpálás vagy valamelyik házi lé csatornába öntését követően. Utóbbinál azért emlékezzünk mit öntöttünk a lefolyóba: egy sós, ecetes, forró szmötyi a bőrünket akkor is kikezdi, ha véletlenül a dugulást nem. Húzzunk kesztyűt. Kézzel nem fogunk tudni hatalmas vákuumot csinálni sehogy, így teljesen felesleges erőnkkel beszakítani a mosogatót. A kitartó pumpálás többet ér, mint néhány erősebb nyomás.

Ha pedig érezzük magunkban a képességet, hogy a mosogató alatt látható rendszert nem csak szétszedni, de összerakni is tudjuk, akkor veselkedjünk neki. Helyezzük a szifon alá egy vödröt majd csavarjuk szét. Az elemek átmosása után a dugulás jó eséllyel megszűnik. Az összeszerelés után hagyjuk a vödröt a szifon alatt, hogy kiderüljön, tényleg sikerült-e normálisan összeraknunk a rendszert.

Mindig tartsuk észben: a házi próbálkozás nem szégyen, mint ahogyan elakadás esetén szakember hívása sem az.

Korábbi bejegyzések:

Bosszantó dugulások gyors elhárítása

A dugulás mindig kellemetlen és soha nem akkor jelentkezik, amikor van időnk vele foglalkozni. Ilyenkor persze rengeteg segítő vélemény is érkezik mit kellett volna tenni azért, hogy ez most ne történjen meg, mit nem kellett volna a lefolyóba önteni, mit kellett volna oda önteni és még végtelenített jótanács a szűrőről és beépíthető zsírfogókról. Ezekben azért akad igazság is, de most azt nézzük meg, hogy minden szerszám és speciális szer nélkül házilag milyen módszerekkel küzdhetünk a dugulások ellen.

Pumpálás. Igazán hatékony természetesen pumpával, de ha nincs más kezünk is megteszi. Gyors pumpáló mozdulatokkal próbáljunk meg nyomó és szívó hatást kelteni a vezetékben. Ha előtte bármilyen szert öntöttünk a lefolyóba, használjunk gumikesztyűt. Az egyszerűbb dugulások megoldódhatnak így, a módszer másik előnye, hogy kárt ezzel biztosan nem csinálunk.

Próbáljuk meg fizikailag elérni a dugulást. Ha van valamilyen hosszabb, vékony és nem törékeny eszközünk azzal piszkáljunk bele a lefolyóba. Hústű, evőpálcika, csavarhúzó is megteszi, de arra figyeljünk, hogy ne ejtsük bele és ne tegyünk kárt a csővezetékben. Ha flexibilis csőbekötése van mosdónknak, akkor a csövet mozgassuk át többször.

Végül jöhetnek a dugulások feloldásának igazi házi fortélyai. Öntsünk a lefolyóba szódabikarbónát, ha az nincs, akkor sütőport, majd erre ecetet. Várjunk pár percig amíg habzik, majd forró vízzel öblítsük le. Sós citromlé is működhet. A forró víz önmagában is segíthet, de fontos hogy tényleg forró legyen. A zsírok és olajok egy része a forró víz hatására megolvadhat, így ha ez okozza a dugulást, akár ennyivel is megúszhatjuk a dolgot. A másik önmagában is házi dugulásoldó csodaszer a só: minden fenti kombinációba mehet és önmagában is tud hatékony lenni. Bármi, aminek van valamennyi maró hatása feloldhatja a dugulást: igen a kóla is. A fentiek tetszőleges koktélját is előállíthatjuk, de előbb a szilárd dolgokat (só, szódabikarbóna, sütőpor) szórjuk a lefolyóba majd arra mehet a folyékony (ecet, citromlé, kóla, forró víz).

Ha a dugulás makacs és semmilyen eszközünk nincs otthon, akkor vagy be kell azokat szereznünk vagy hívhatunk egy szakembert. A duguláselhárítás fix áron mosogatók, mosdók, kádak esetében nagyjából 15 ezer forint körül alakul, nem egy horror összeg.

Korábbi bejegyzések:

Budapest, Érd és az agglomeráció többi része – ahol sok ember van, ott sok a dugulás is

Ahol sok a lakos és az ő igényeiket kielégítő szolgáltató, ott a dugulás is gyakori. Ennek ellenére gyakran tapasztaljuk, hogy egyre nehezebb felkészült és precízen dolgozó szakembert találnunk. A duguláselhárítás Érd, az agglomeráció és a főváros tekintetében is egyre nehezebb: a több feladat nem jelent több szakembert.

Sok tényezőre vezethető vissza az, miért alakult ki Budapest környékén is szakemberhiánya, noha itt mutatkozik a legjelentősebb kereslet a szolgáltatásokra. A kétkezi munka alacsony megbecsültsége és az oktatás hiányosságai együttesen okozták, hogy évtizedeken keresztül kevesebb új szakember került a piacra. A fiatalok nem motiváltak abban, hogy kétkezi munkát vállaljanak és a duguláselhárítás ritkán szerepel a vágyott foglalkozások között.

Így vagy kényszerből kerülnek ide munkások vagy az időközben megemelkedett bérek vonzzák ide más területekről a dolgozókat. Utóbbi csoport nem mindig rendelkezik megfelelő szaktudással, de ha igen, akkor gyakran csak a tapasztalat megszerzéséig maradnak Magyarországon. Ugyanazért a munkáért Budapesten kevesebbet fizetnek, mint Bécsben, így azon szakemberek, akik valamilyen szinten beszélnek idegen nyelveket, jellemzően kivándorolnak.

Budapesten és környékén így vagy a kevesebb tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező duguláselhárítók maradnak, vagy az igazán jók rendkívül leterheltek. Egy egyszerűbb dugulás feloldása minden szakember számára rutin feladat, de ha komolyabb gonddal kell megküzdenünk, akkor érdemes megnéznünk kihez fordulunk. Leinformálható, referenciákkal rendelkező, számlát adó szakembert hívjunk. Nekünk sem mindegy, hogy valóban egy woma berendezéssel érkeznek hozzánk vagy egy autótisztításra alkalmas mosóval, amit jobb híján nevez womának használója.

Egy jó szakember könnyen elérhető, akkor érkezik, amikorra előzetesen megbeszélésre került, árazása korrekt, lehet neki kérdéseket feltenni a dugulással és annak elhárításával kapcsolatban. Munkájára és munkakörnyezetére egyaránt igényes, eszközei karban vannak tartva. Ha ezen tulajdonságok közül már több is hiányzik, az árulkodó jel, hogy nem a megfelelő szakemberhez fordultunk.

Korábbi bejegyzések:

Budapesti dugulás elhárítás

Dugulás elhárítás Budapesten

Csöngött a telefonom és egy dugulás elhárításában kérték a segítségemet. Azonnal el is elindultam a helyszínre. Megérkeztem és mondták a stranggal a lefolyóval lehet a probléma. Mert nagyon sok helyen jön vissza a szennyvíz. Megnéztem és valóban ott volt a baj. Próbáltam csőgörénnyel spirálozni, de csak hamar rájöttem ezzel sajnos nem lehet megoldani.

(tovább…)

Bugyborékoló lefolyó

Mit jelez a bugyborékoló lefolyó?

Biztos jele a dugulásnak, ha a víz csak lassan, bugyborékoló hang kíséretében folyik le. Bár maga a jelenség bosszantó, ilyen esetben a dugulás általában könnyen megszüntethető csőgörény, lefolyótisztító szer vagy kézi pumpa segítségével.
A bugyborékoló hanghatás a levegő távozását jelzi. Emellett dugulásra utalhat a lefolyóból áradó kellemetlen szag is.

(tovább…)

Bűzölög a lefolyó?

Lefolyó szagtalanítása

Melyik helyiségbe lépve érzi az orrfacsaró bűzt? A konyhában? A fürdőben? Bárhol is legyenek a kellemetlen szagok, meg lehet őket szüntetni. A lefolyó szagtalanítása jó esetben házilag megoldható. De hogyan?

(tovább…)

Csapadékvíz a szennyvízcsatornába

Csapadékvíz elvezetése a szennyvízcsatornába

Ha a nagyobb esőzések alkalmával nehezen folyik le a szennyvíz a konyhában, vagy visszajön a szennyvíz a vécében, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a csapadékvíz elvezetése is rá van kötve a szennyvízcsatornára. Ez a megoldás a legtöbb helyen már tilos, komolyan büntetnek is érte.

(tovább…)

Csatorna dugulás elhárítás

Csatornatisztítás, dugulás elhárítás

Dugulással általában már mindannyian találkoztunk. Nem csupán a wc eldugulására lehet ilyenkor gondolni, hanem arra is, amikor a konyhában az ételmaradékok miatt eltömődik a lefolyó, vagy épp a fürdőben áll meg a víz szabad áramlása és áll a víz a kádban vagy a mosdóban. Apróbb problémáknál ezek akár még házilag is orvosolhatók. Ha azonban nagy a baj, tovább kell haladni a lefolyón és eljutunk a csatornatisztítás témájáig.

(tovább…)

Csatorna dugulás elhárítás

Csatorna Dugulás elhárítás Budapesten

Csatornadugulás sok esetben könnyen elkerülhető lenne egy kis oda figyeléssel. Először is mit öntünk, mit engedünk bele, mit dobunk bele, mit ejtünk bele. Ha nem a lefolyóba, nem a csatornába való a dolog eszünkbe se jusson még véletlenül sem bele önteni, mert rögtön kialakulhat a dugulás, amit nem biztos, hogy házilag meg tudunk szüntetni, el tudunk hárítani.

(tovább…)

Csatorna szag van a lakásban?

Csatorna szag árad a lefolyóból épületen belül

Elég nagy problémát tudja okozni egy lakásban, épületben, ha valahonnan terjeng a lefolyóból, a szifonból a csatorna szag. Ez elég kellemetlen tud lenni még a többszöri szellőztetés és az illatosítók használata ellenére is.

(tovább…)

Csatornadugulás elhárítás

Csatornadugulás elhárítás a pincébe +36 (70) 291-7864

Csatornadugulás elhárítás a fő gerincben a pincébe. Ha a fő lefolyó cső dugult el, akkor nagyon nagy az esély arra, hogy dugulás elhárításban jártas szakembert kell hívni azonnal. A központi csatorna lefolyó rendszert már nem olyan egyszerű tisztítani, mint a mosdót, kádaz, zuhanyzót, mosogatót. Ide már a jól bevált gépi csőgörény kell és nem elég a pumpa.

(tovább…)

Csatornadugulás elhárítás

Csatornadugulás elhárítás, csatornacső csere vízszerelés

Épületen belüli dugulás elhárításhoz hívtak Zuglóba. A csatorna dugulás egy társasház pincéjében volt, ott futottak a jó öreg eternit lefolyó csövek. Sajnos itt történt a lefolyó csőtörés, amit nem rögtön vettek észre a lakók.

(tovább…)

Csatornadugulás elhárítás

Csatornadugulás elhárítás

A dugulás elhárítás azért szokott kelleni, mert valószínű, hogy dugulás keletkezett a csatornarendszerben. Régi házaknál, épületeknél még nem is annyira csodálkozik az ember, mert elzsírosodik, a sok vegyszer kiül rá ragad a lefolyó cső falára. Vagy csak egyszerűen a vízkő a probléma, ami szintén fő ellensége lehet a csatornarendszernek. De azért sajnos elég sok új építésű épületben, családi házban, lakásban is előfordul dugulás a lefolyóban.

(tovább…)

Csatornadugulás elhárítás

Csatornadugulás elhárítás fűtésszerelés garanciával!

Csatorna eldugul, hirtelen azt se tudja, mit csináljon, akkor nyugodtan gondolja át hátha sikerül a dugulás elhárítás házilag is elvégezni. Nem nagy dugulásnál nagyon is van esélyünk különböző praktikákkal, ötletekkel elhárítani a dugulást.

(tovább…)

Csatornadugulás elhárítás a fürdőkádnál

Csatornadugulás elhárítás a fürdőkádnál

Csatorna, lefolyó dugulás elhárítás a fürdőkádnál. Ha a fürdő kádunk fürdés után eldugul nagyon kellemetlen probléma, ha fürdés után nem tud lefolyni a víz a kádból. Először próbáljuk meg a leeresztőnél kitisztítani, mert lehet ott szappan, hajszál egyéb, ami nem teszi átjárhatóvá a lefolyót és ezért nem tud a víz akadálymentesen lefolyni.

(tovább…)

Csatornadugulás elháritás a mosogatóba

Csatornadugulás elhárítás a mosogatóba

Csatornadugulás elhárítás épületen belül a mosogatónál. Épületen belül leg hamarabb a mosogatóba szokott dugulás kialakulni. Nagyon kellemetlen probléma, amikor nem tudunk el mosogatni, mert nem folyik le e mosogató. Kezdhetjük először a dugulás elhárítást a jó öreg vécé pumpával. Engedjünk, vizet a mosogatóba a leeresztőre tegyük rá a

(tovább…)

Csatornaszag a konyhában

Csatornaszag a konyhában

Kéthetes nyaralás után arra értünk haza, hogy terjeng a csatornaszag a konyhában. Vajon csőrepedés történt, amíg nem voltunk itthon? Szükség lehet-e dugulás-elhárításra, vagy mit tegyünk, hogy megszüntessük a problémát?

(tovább…)

Csatornaszag van a lakásba

Csatornaszag terjeng a lakásban a mellék helységbe

A csatorna szag több okból is előfordulhat. Az első lehet, hogy dugulás van valahol. Ez közel sem biztos, de lehetséges. Lehetséges a légbeszívó eltömődött, vagy nincs, és ezért jön vissza a csatorna szag. Meg kell nézni hol, van, és ki kell tisztítani. Ha nincs, akkor nem árt egyet beszereltetni, a vízvezeték szerelő tudja, hogy hova érdemes és hova lehet beszerelni. A következő hogy meg kell nézni a szifonokat hogy tökéletesen és jól zárnak-e a fali toknál csatlakozónál. Ott ahol a lefolyóhoz van csatlakoztatva.

(tovább…)

Csatornatisztítás a woma duguláselhárító gép segítségével

A makacs dugulások szinte minden ember rémálmai között ott vannak. Az eldugult lefolyót a legtöbben házi praktikákkal próbálják orvosolni, többek között az elhárítás sikerül is, ha nem annyira van eldugulva a lefolyó. A lefolyótisztítás legegyszerűbb módja, ha nem sikerül elsőre, hogy szakembert hívunk. Ők mégis csak jobban értenek hozzá, valamint ezt csinálják minden nap, így nem kell nekünk attól félni, hogy kárt teszünk a lefolyóba esetleg a szifonban, a hozzá nem értésünk miatt. A lefolyók tisztítása nem gyerek játék, egy ügyetlen mozdulattal akár csőtörést is okozhatunk. Megtörtént az az eset is, hogy akkora kárt csinált valaki otthon, hogy nem csak a duguláselhárítás kellett, hanem a fűtésszerelés is.

Csatornatisztítás a woma duguláselhárító gép segítségével
Csatornatisztítás a woma duguláselhárító gép segítségével

Minden dugulásnak van mértéke. Vannak kisebb dugulások, mint amikor a hajszálak összetömörödve gátat képeznek a szifonba és nehezen megy le a víz. Ez egy egyszerű eset, amelyet egy szakember egy csőgörény segítségével meg tud oldani. Vannak ennél sokkal nagyobb problémák, amikor már abszolút nem megy le a víz és a pumpálás sem segít.

Ha a dugulást iszapos, zsíros, törmelékes szennyeződés okozza, akkor mindenképp womás csatornatisztításra van szükség. De csak akkor alkalmazható ez, ha a cső átmérője nagyobb, mint 100 milliméter. Kisebb csövek esetén más módszert alkalmazunk, például gépi spirált, vagy szívó-nyomó pumpát.

A Woma csatornatisztító gép hogyan működik?

A Woma duguláselhárítás titka csupán annyi, hogy magas nyomáson képes olyan erős vízsugarat juttatni a lefolyórendszerbe, hogy az önmagában még nem károsítja a rendszert, ellenben éppen elég lökést ad a dugulásnak vagy a lerakódásoknak ahhoz, hogy azok feloldódjanak, illetve távozzanak a csőből. A woma csatornatisztító gép használata rendkívül egyszerű, noha csak úgy, mint minden más duguláselhárítási módszer, természetesen ez is szakértő kezeket és tapasztalatot igényel azért, hogy ne okozzunk nagyobb kárt a jelenleginél. Az ilyen masinával történt tisztítás során a duguláselhárítást végző személy egy magasnyomású tömlőt csúsztat bele a tisztítandó csatornaszakaszba, és egészen addig tolja, amíg el nem éri vele a dugulás pontját. A tömlő végén cserélhető, különleges fúvókák vannak, amelyek a vízsugarat képesek vezetni és irányítani, ezáltal pontosan a kívánt és megfelelő helyre juttatni. A tapasztalt elhárítók azt szokták mondani, hogy ahol a hagyományosabb duguláselhárító berendezések csődöt mondanak, mert az eltömődést olyan anyagok okozzák, mint a sóder, a homok, az iszap vagy valamilyen építőanyag, ott csak és kizárólag a woma csatornatisztító gép nyújthat megfelelő segítséget.

Womás csatornatisztítás

Womás csatornatisztítást épületeken belül nem szoktak alkalmazni, mert akár a WC, akár a mosogató van eldugulva, a rendszer teli van folyadékkal, és a magasnyomású tisztító berendezés vízzel működik és amíg meg nem történik a dugulás elhárítás a víz vissza felé áramlik.

Csatornatisztítás vízvezeték szerelés

Csatornatisztítás Vízvezeték szerelés

A csatornatisztítási és vízszerelési szolgáltatásunk Budapest teljes területén és Pest megyében vehető igénybe.  Géppel és spirállal is végezzük a dugulás elhárítást. Womás nagynyomású mosóval is végzünk dugulás elhárítást. Csatornakamerázás, ázások csőtörések megszüntetése.

(tovább…)

Csatornatisztító és duguláselhárító Újbudán az év minden napján

Csatornatisztítás és duguláselhárítás Újbuda területén az év minden napján elérhető. Ezzel a kerület azon szerencsés és jól ellátott települések közé tartozik, ahol nem kell aggódni, ha bekövetkezik a baj. Mindkét szolgáltatást jellemzően ugyanazok a cégek végzik, de mi a különbség a csatornatisztító és a duguláselhárító között?

A csatornatisztító alapvetően a szennyeződések és lerakódások csatornából való eltávolítását végzi, általában akkor, amikor még nincs konkrét dugulás, bár munkája annak elhárítását is magában foglalhatja. Munkájuk egyik leggyakoribb eszköze a woma, ami egy magas nyomású vízzel dolgozó csatornatisztító eszköz. A woma képes eltávolítani a csatornákban felgyülemlett vízkövet, de a dugulások kipucolására is alkalmas.

A duguláselhárító a már kialakult dugulások feloldása mellett a a csatornák diagnosztizálásában, vizsgálatában, javításában és telepítésében is közreműködnek. A duguláselhárítók tulajdonképpen olyan vízvezeték-szerelők, akik nem a nyomás alatt lévő vízhálózat elemeit javítják vagy tartják karban. A duguláselhárítók szakértői tanácsot adnak a csatornarendszer megelőző karbantartásával kapcsolatban is.

Mind a csatornatisztítás, mind a duguláselhárítás 11 kerület jellemző és változatos feladata. A kerület eltérő jellegű és felhasználású épületei különféle szakértelmet igényelnek. Nagyobb ipari létesítmények, irodaházak, lakótelepek és kertes övezetek egyaránt megtalálhatóak itt. A lakóövezetekben gyakoriak a sürgős kárelhárítások, de az ipari létesítmények rendszeres karbantartásai is folyamatos feladatot adnak a szakembereknek.

A duguláselhárítás Érd területén más jellegű problémákkal is szembenéz. Itt is jellemzőek az ipartelepek, van néhány lakótelep és új építésű lakópark is, de a város döntően organikusan fejlődött kertes övezetekből áll. Sok közülük csatornázatlan vagy a jelenlegi kapacitásokhoz képest messze alultervezett infrastruktúrával rendelkezik. Gyakoriak az ad hoc építések, bővítések, utólagos hozzátoldások, amik a csatornarendszer egyedi megoldásait okozzák.

Korábbi bejegyzések:

Csőgörény használata elvezető csatornák tisztításakor

A csőgörény, hivatalos nevén csőtisztító spirál, egy meglehetősen egyszerű működési elven alapuló és sokszor nagyon hasznos eszköz duguláselhárítás esetére. Egy hosszú huzal végén található spirálról van szó, amit bevezethetünk az elvezető csatornába. Fontos, hogy az elvezető csatorna átmérőjéhez igazodjon csőgörényünk mérete is: ne akadjon el a hajlatokban, de legyen elég nagy ahhoz, hogy megbontsa a lerakódásokat. Ne a legolcsóbbat válasszuk: ha megszorul vagy eltörik a csőgörény, rosszabb helyzetbe kerülünk, mint induláskor voltunk. Korábban az eszköz használata szakemberek feladata volt, de egyre többen maguk próbálják megoldani vele problémájukat.

A csőtisztító spirált először is az elvezető csatornába kell eljuttatni a dugulás helyéig. Csak olyan helyen próbáljuk áttuszkolni a csőgörényt, ahol ez feltétlenül szükséges és amiben nem tud kárt okozni. Próbáljunk minél közelebb jutni a dugulás helyéhez. Ha van rá lehetőség szereljük le a szanitert vagy próbálkozzunk a csatornatisztító nyílás felől. Ne használjuk az eszközt hajlékony műanyag vezetékeknél, illetve ott, ahol feltételezhetjük, hogy használtak ilyet (például akril zuhanytálca alatt).

Ha elértük a dugulás helyét, kezdjük el forgatni a spirált. Ezt vagy kézi erővel kell megtennünk, vagy olyan csőgörényt kell vásárolnunk, aminek vége fúróhoz kapcsolható. Előbbi esetben számoljunk azzal, hogy minél mélyebben és minél több kanyart leírva jutottunk a duguláshoz, annál nehezebb lesz a feladat. A fúró esetében pedig mindig alacsony fordulatszámmal dolgozzunk, nehogy beletörjük a csőgörényt az elvezető csatornába.

A víz erejét is kombinálhatjuk a csőgörényezéssel. Ha sikerült megbontanunk a dugulást, próbáljunk nagyobb nyomással vizet juttatni a rendszerbe, hogy a törmelék kimosódjon. Ha pedig nem vagyunk biztosak az egészben, inkább hívjunk szakembert. Egy szakember kiszállási és munkadíja nagyságrendileg azonos egy igazán jó minőségű csőgörény beszerzési költségével.

Miként a főváros szinte minden városrészében, így Újbudán is megbízható szakemberek gyorsan tudnak segíteni. Duguláselhárítás 11 kerület egészén a hét minden napján, akár hétvégén is elérhető.

Korábbi bejegyzések:

Csőtörés hiba elhárítás

Csőtörés elhárítás +36 (70) 291-7864

Nem mindig olyan egyértelmű az, hogy csőtörés van a lakásban, mint azt elsőre gondoljuk. Lelki szemeink előtt ilyenkor az jelenik meg, hogy úszik a fürdő, a konyha, vagy akár az egész ház. Van ilyen is. Ilyenkor a probléma nyilvánvaló, és azonnal megtesszük a kellő lépéseket: vízhálózat lezárás (emeletes épületeknél jó sok lakást érintve ezzel), és azonnal szerelőt hívunk.

(tovább…)

Csőtörés hibaelhárítás,vízszerelés

Csőtörés vízszerelés hibaelhárítás

Vállalunk vízszerelést, csőtörés hibaelhárítást. Ha csőtörése van, azonnal telefonáljon, mert nem lehet tétovázni addig is ázik a lakás. Nálunk ingyenes a kiszállás. Megpróbálunk a lehető legrövidebb időn belül a helyszínre érni és elhárítani a hibát.

(tovább…)

Csőtörés jelei,vízszerelés

A csőrepedés rejtett jelei, vízszerelés,

 A legtöbb csőtörés nem úgy keletkezik, hogy egyszer csak eltörik egy szem előtt lévő, jól látható cső és ömleni kezd a víz. A legtöbb csőtörés rejtve kezdődik, egy apró csőrepedés a kiindulópontja. Csak az veszi észre időben, aki olvasni tud a gyakori jelekből.

(tovább…)

Darálós vécé dugulás elhárítás

Darálós wc dugulása

Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a darálós wc beépítése nemcsak javasolt és előnyös, hanem elkerülhetetlen. Többek között ilyen az, amikor egy második wc-t szeretnénk beüzemelni a lakásban – ún. Vendégvécét –, vagy éppen törvény kötelez minket (pl. otthon végzett szolgáltatásnyújtás esetén higiéniai előírásokból szükséges), de nem tudjuk azt közvetlenül a fő szennyvíz csőbe bevezetni.

(tovább…)

Darálós wc dugulás elhárítás

 

Darálós wc – Megállj!

Mindenkinek van legalább egy (de inkább sokkal több) olyan ismerős, aki folyamatosan csak mondja a szöveget. Nemhogy szóhoz, még levegőhöz sem jutunk mellette, mert csak darálja és darálja a monológját. Nem egyszer kívánjunk ilyenkor magunkban, hogy „Dugulj már el! Legyen vége!” Az óhaj (vagy inkább átok) megvalósulása megoldást jelenthet egy panaszkodó ember ellen, de amikor a darálós wc dugul el, akkor jön csak aztán részünkről az igazi panasz (és bűzös) áradat.

(tovább…)

Dugulás a kerti aknába

Kerti aknában a dugulás okai lehetnek

A kerti aknában sokszor a dugulást a bele vezetett eső csatorna az egyik fő okozója lehet. A tetőről nagyon sok föld, por, falevél egyéb szennyeződés kerül a lefolyóba és a csatornába. Ezek, ha kevés a víz könnyen le tudnak ülepedni, rakodni, és máris elkezdődik a dugulás folyamata. Ez egy kis oda figyeléssel könnyen elkerülhető.

(tovább…)

Dugulás a konyhába

Konyhai dugulások ételmaradékok miatt

A konyhai lefolyó eldugulásának a leggyakoribb oka a mosogatóba kerülő ételmaradék. Attól, hogy valami a mosogató tálcájából eltűnik, a csatornában még nagyon is komoly gondokat okozhat! Előzze meg a dugulást: soha ne öntsön ételmaradékot a lefolyóba.

(tovább…)

Dugulás a radiátorba

Miért szükséges a radiátor csere?

 Radiátort sokan egyszerűen azért cserélnek, mert felújítják a lakásukat és szeretnének egy korszerűbb kinézetű, újabb fűtőtestet elhelyezni. Ezen túl a cserét sokszor műszaki okok teszik indokolttá. A radiátorok régebben öntött vasból, ma főleg acéllemezből vagy alumíniumból készülnek. A leggyakoribbak az acél radiátorok, melyek sajnos, hajlamosak a korrózióra.

 

(tovább…)

Dugulás elhárítás a fő gerincbe

Eternit és beton csőben dugulás elhárítás

A régi lefolyók általában eternit vagy betoncső. Ezek nagyon régiek, ezért könnyebben alakulhat ki dugulás bennük. Ezeknek a lefolyó csöveknek belső része elég érdes, ami elősegíti a szennyeződések meg akadását és dugulás kialakulását. A legtöbb dugulás ezekbe a csatornacsövekben szokott előfordulni.

(tovább…)

Dugulás elhárítás a kádnál

Fürdőkád dugulás elhárítása!

Sok lehetőség van az eldugult fürdőkád akár házilag történő dugulás elhárítására. Az első, amit ajánlani tudunk a mindenki állttal jól ismert vécé pumpa, gyors és olcsó megoldás. A segítség a forró víz ismételten. Mivel a forró víz bekerül, a rendszerbe a kötéspontok lazulnak, és ha a dugulásunk kisebb mértékű már sikerült is megszabadulni a lehető leggyorsabban a dugulástól.

(tovább…)

Dugulás elhárítás a kádnál

A kád lefolyó dugulás elhárítása házilag

Dugulás elhárítás a fürdő kádban. A fürdőkád dugulás okai lehet a sok hajszál, szöszök, túlzót tusfürdő használata. Ha dugulás van, először kezdjük a leeresztő kitisztításával. Vigyázzunk arra, hogy középen szét ne csavarozzuk a szifont, mert nem biztos, hogy össze is tudjuk utána szerelni úgy, hogy csöpögés vagy szivárgás mentes legyen.

(tovább…)

Dugulás elhárítás a lakásba

Dugulás elhárítás a lakásba

A dugulás a lakásban a legnagyobb probléma, főleg ha az a vécébe keletkezik. A dugulás elhárítás a vécében nem biztos, hogy házilag teljesen sikeresen megoldható. A vécé csészébe mivel benne van, a víz zsák sok a kanyar, ezért nem tudunk belenyúlni bele kotorni olyan egyszerűen, mint a mosdóba.

(tovább…)