Bevált trükkök, ha eldugult a mosogató

Bevált trükkök, ha eldugult a mosogató

Ha eldugult a mosogató nem kell azonnal szakemberhez fordulnunk. A duguláselhárítás házilag sokszor nem túl nehéz, így egy két próbálkozást megér a dolog. Arra azonban mindig figyeljünk, hogy ne rontsunk a helyzeten és ne sérüljünk meg. A házi módszereket négy nagy csoportra bonthatjuk: belepiszkálás, beleöntés, pumpálás, szétszerelés.

A vízvezeték legfelső részébe bele is piszkálhatunk valami hosszú dologgal. Leginkább arra kell figyelnünk, hogy ne ejtsünk be semmit a lefolyóba, illetve a nagy igyekezettel ne sértsünk meg tömítést és ne lukasszunk ki semmit. A belepiszkálás szerelés nélkül is működhet a mosogatónál, de ha a szifon szétszerelésére is vállalkoztunk, akkor a fali lefolyónál is piszkálhatunk.

Az eldugult dolgok gyakran feloldhatóak, ha valamit rájuk öntünk. Itt nem kell túlgondolni a feladatot: bármi a pezseg, esetleg savas és lehetőleg langyos vagy meleg az old is dolgokat. Alapnak általában jó az ecet, citromlé, a meleg víz (ha szénsavas az még tutibb), de akár a kóla is. Rakhatunk hozzá sót vagy szódabikarbónát. A savas közeg oldja a kisebb szennyeződéseket, a pezsgés valamit lazít a dugulásokon, bármi ami meleg folyékonnyá teszi a zsírokat. Ennyin alapul az összes házi varázsszer, ami sokszor simán elég is, másrészt egyik sem alkalmas csodára. Csak akkor képesek ezek kifejteni hatásukat, ha közvetlenül a duguláshoz juthatnak: tehát ha már áll a víz a mosogatóban, azt már ne sózzuk és kólázzuk össze mert csak gusztustalanabb lesz, de lefolyni nem fog.

Pumpálás. Meglepő csodaszer és alkalmazható a fenti két módszer kiegészítéseként is. Azaz piszkálás után pumpálás vagy valamelyik házi lé csatornába öntését követően. Utóbbinál azért emlékezzünk mit öntöttünk a lefolyóba: egy sós, ecetes, forró szmötyi a bőrünket akkor is kikezdi, ha véletlenül a dugulást nem. Húzzunk kesztyűt. Kézzel nem fogunk tudni hatalmas vákuumot csinálni sehogy, így teljesen felesleges erőnkkel beszakítani a mosogatót. A kitartó pumpálás többet ér, mint néhány erősebb nyomás.

Ha pedig érezzük magunkban a képességet, hogy a mosogató alatt látható rendszert nem csak szétszedni, de összerakni is tudjuk, akkor veselkedjünk neki. Helyezzük a szifon alá egy vödröt majd csavarjuk szét. Az elemek átmosása után a dugulás jó eséllyel megszűnik. Az összeszerelés után hagyjuk a vödröt a szifon alatt, hogy kiderüljön, tényleg sikerült-e normálisan összeraknunk a rendszert.

Mindig tartsuk észben: a házi próbálkozás nem szégyen, mint ahogyan elakadás esetén szakember hívása sem az.

Korábbi bejegyzések: