Amikor feltör a szennyvíz: elhárítás és fertőtlenítés

Amikor feltör a szennyvíz: elhárítás és fertőtlenítés

Sajnos a duguláselhárítás Újbuda lakásaiban is találkozott már a barna szennyvíz okozta problémákkal. Ugyan családi házakban is előállhat a probléma, de jellemzően a társasházak gondja ez. Miről is van szó? A társasházakban a lakásokban keletkezett szennyvíz előbb egy közös hálózatba csatlakozik, majd ez van rákötve a szolgáltató csatornájára. Előfordul, hogy a dugulás a fővezetékeket, azaz a társasház közös csatornáit érintik. Ez nem csak azért probléma, mert a közös javítási kiadások mindig macerásabbak, mint az egyéniek, hanem a dugulás jellege és következménye is eltér.

Amíg a lakáson belüli dugulás csak a hálózatnak egy apró részét érinti, addig a strang dugulásánál ez nem így van. Ha eldugul a csap lefolyója, akkor azt a csapot nem használjuk, de sokszor még a lakáson belül is megoldható a vízvétel máshol. A strang dugulása esetében minden a dugulás előtti bekötéshez kapcsolódó helyszín tilos a lefolyó használata. Ez nem csak egész lakásokat, hanem egész emeleteket is érinthet, mondhatjuk, hogy jellemzően érint.

Ha ezt nem tartjuk be, akkor a szennyvíz utat keres magának, és a duguláshoz legközelebb eső, legkisebb nyomást kifejtő irányba indul el. Magyarán a szennyvíz feltorlódik, majd kifolyik a legalacsonyabban fekvő lehetőségen, ami általában egy WC csésze. Persze előfordul, hogy máshol is megjelenik a visszatorlódott szennyvíz, például zuhanytálcák lefolyói, padlóösszefolyók, de akár bekötött mosógépek vagy mosogatógépekhez is elérhet. Nagyon leegyszerűsítve: ha a dugulás feletti lakások mégis használják a csatornákat, ők közvetlenül egy alattuk lakó lakásába engedik ilyenkor a szennyvizüket, ami menet közben még keveredik is a korábban leengedett barna szennyvízzel.

Ebben az esetben a duguláselhárítás mellett a fertőtlenítés is komoly feladat, amit egyrészt a visszafolyással érintett helyiségekben kell elvégezni, másrészt az érintett vezetékhálózat általános tisztítása is ajánlott. Segítségért minél előbb forduljunk a duguláselhárítás 11. kerület területén minden nap hívható szakembereihez és a közös képviselőhöz.

Korábbi bejegyzések: