Amikor elönt a víz mindent egy dugulás miatt, ki fizeti a költségeket?

Amikor elönt a víz mindent egy dugulás miatt, ki fizeti a költségeket?

A duguláselhárítás Újbuda vagy Érd területén is sokszor csak az első lépés a károk felszámolásában, hiszen az emiatt bekövetkezett ázások, esetleg falbontások javítása és más károk számbavétele még csak ezután kezdődhet meg. Ki fizet a végén mindezekért? Mi a helyzet egy társasházban? Lehet-e erre biztosítást kötni?

A víz hihetetlen károkat tud okozni az ingatlanban és az ingóságokban is, így egy dugulás esetén a probléma elhárítása és annak gyorsasága kulcskérdés lehet. Különösen igaz lehet ez akkor, ha a dugulás olyan szakaszon következik be, ahonnan barna szennyvíz juthat a lakótérbe vagy áztathatja át a falakat. Ilyenkor a víz okozta kár helyreállítása akár milliós tétel is lehet. A duguláselhárítás 11 kerület lakótelepein elsősorban a földszinti lakásokban tud csúnya feladatokkal szembenézni.

A kárért a felelősséget annak kell vállalnia, aki okozta azt. Fontos, hogy meglegyen a dugulás konkrét helyszíne, hiszen ha rendeltetésszerű használat mellett következik be a dugulás, akkor annak kell viselnie a felelősséget, akihez a csővezeték tartozik. Ha ez egy lakás, akkor a tulajdonosnak, ha a társasház közös vezetéke, akkor a társasháznak. Nehezebb a helyzet, ha a dugulás nem rendeltetésszerű használat, például egy illegális bekötés miatt alakult ki a közös csatorna szakaszon. Ilyenkor hosszabb jogi eljárás is elképzelhető.

A lakásbiztosítások egy része kiterjed különféle vízkárokra is. Kiemelendő ugyanakkor, hogy a dugulás okozta károkért csak abban az esetben köteles jótállni a biztosító, ha az tételesen fel van sorolva a biztosított káresemények között. Ha vonatkozik erre biztosításunk, akkor nem csak a másodlagos károkat, hanem magát a duguláselhárítás költségét is megtéríti, ugyanakkor a káreseményre vonatkozó kifizethető összeg mértéke gyakran korlátozva van.

Nem csak lakótelepeken fontos, hogy a biztosítási események között szerepel-e a vízkár, dugulás és duguláselhárítás. Érd kertvárosi övezeteiben nem egy példa akadt arra, hogy az esővíz elvezetésének hiányosságai a szomszédos telken vagy épületben okoztak jelentős károkat.

Korábbi bejegyzések: