A zuhanytálca és a wc dugulásának jellemzői és veszélyei

A zuhanytálca és a wc dugulásának jellemzői és veszélyei

A zuhanytálca dugulás az átlagosnál nehezebben kezelhető probléma, ráadásul helytelen eljárással könnyen lehet tetézni is a gondokat. A WC dugulása pedig vitathatatlanul a legkellemetlenebb. Nézzük mit csináljunk és mit ne csináljunk ha magunk állunk neki a duguláselhárításnak.

Nem könnyű a WC duguláselhárítás házilag, általában a gyors megoldás utáni vágy és a szégyen keveréke visz rá minket arra, hogy magunk próbáljuk orvosolni a problémát. Kezdjük a mit ne csináljunk listával. Ha nem folyt le teljesen – bármilyen lassan is – a víz a csészéből, ne nyomjuk meg újra az öblítő gombot. A csészében pontosan egy öblítésnyi víz fér el, egyébként kiönt. Ne öntsünk semmi szert a WC-be, teljesen felesleges. Ne sértsük meg a szanitert. Végül ne szégyenkezzünk, ha szakemberhez kell fordulnunk, duguláselhárítás 11 kerület területén mindig elérhető. Mit csinálhatunk? Ha van WC pumpánk pumpáljunk. Ha nincs, akkor a WC-kefével is tudunk jóval kevésbé hatékonyan pumpálni (bár valószínűleg ezután a kefét ki kell dobni). Hajlékony, kellően kemény, de a csészét meg nem sértő, a vezetékben eltörni és beragadni nem tudó eszközzel próbálhatunk elérni a dugulás helyére. Ilyen eszköz lehet mondjuk egy slag csöve. A WC dugulása gyakran közvetlenül a csészénél van, ekkor sikerrel járhatunk, de ha a dugulás mélyebben van, akkor le kell szerelni a csészét és a műveletet egy szakemberre és csőgörényére érdemes bíznunk.

Az épített zuhanytálcák általában hagyományos módon kialakított lefolyóval rendelkeznek, de az akril zuhanytálca lefolyó gyakran egy flexibilis csővel van bekötve egy korábban kiépített lefolyó nyílásához. Ezek a csövek sajnos könnyen megsérülnek a csőgörénytől, de néha még a magasabb nyomástól is. A lefolyó felől tehát ne nagyon próbáljunk semmit mélyebbre lenyomni a csőben. A tisztítás az összefolyó felől lehetséges. A zuhanytálca felől folyékony vagy gél állagú tisztítószerekkel is próbálkozhatunk, de lehetőleg ne használjunk granulátumot. A pumpálás is célravezető lehet. Ha nem oldódik meg a helyzet, lélekben készüljünk fel arra, hogy a zuhanytálca felszedése szükségessé válhat.

Korábbi bejegyzések: