A padlóösszefolyó szerepe, működése és tisztítása

A padlóösszefolyó szerepe, működése és tisztítása

Azokban a helyiségekben, ahol van esélye nagyobb mennyiségű víznek a padlóra kerülnie, padlóösszefolyó telepítésére van szükség. A padlóösszefolyó lehet egy épített zuhanyozóban, de akár a fürdőszoba más területein, de akár konyhában vagy műhelyben is. Szerepük minden esetben az, hogy a padlóra kerülő folyadékot elvezessék. Többről van azonban szó, mint pusztán egy lyukról a padlón, ahova optimális esetben az leejt. Ha csak lyuk lenne a padlón, akkor a csatornaszag gond nélkül visszajutna a helyiségbe.

Minden esetben bűzelzáróval is rendelkezik a padlóösszefolyó, ami a gyakorlatban nem jelent mást, mint egy olyan vízréteget, ami “dugóként” nem folyik le a csatornába, hanem egy kis tárolóban elzárja a csatorna levegőjét a helyiség légterétől. A legegyszerűbb esetben ez egy visszafelé hajló csődarab, máskor inkább tálcára hasonlít. Időnként azonban pont ez a bűzzáró okoz kellemetlen szagokat. Ha le is folyik a víz, de a szaghatás zavaró, a megoldás a duguláselhárítás. Újbuda területén a lakótelepeken gyakori probléma az ilyen dugulás vagy szaghatás, amit a szakemberek könnyen elhárítanak.

A szag egyik oka a bűzzáró szennyeződése, ilyenkor azt alaposan ki kell tisztítani. Ez néha egyszerű feladat, de bizonyos esetekben nem lehet kiszerelni az eszközt a padlóból. A másik gyakori eset, ha a vízréteg rendszeresen eltűnik a bűzzáróból: vagy azért mert nem kerül elég víz a lefolyóba és elpárolog vagy azért, mert a csatornában fellépő vákuum hatás kiszívja azt. Ilyenkor a zárás nem teljes, ráadásul pont annyi víz marad a rendszerben, ami kényelmes táptalajt nyújt a baktériumok számára.

Ha a probléma visszatérő, érdemes tanácsot kérnünk a szakembertől, hogyan lehet az elkerülni, akár olyan módon, hogy a padlóösszefolyót rendszeresen tisztítjuk, akár úgy, hogy a rossz konstrukciót átépítjük. A duguláselhárítás 11. kerület minden részén találkozott és oldott már meg szaghatással kapcsolatos gondokat. Jusson eszünkbe, hogy a duguláselhárítóra mindig számíthatunk, ha olyan vízvezeték-szerelési feladattal állunk szemben, ami nem a nyomás alatti rendszert érinti.

Korábbi bejegyzések: