A mosogatógép dugulásának egyik jele, ha piszkos marad a tányér

A mosogatógép dugulásának egyik jele, ha piszkos marad a tányér

Mindenki életében vannak olyan feladatok, amiket nem szívesen csinál. Sokunk életében ilyen a házimunka, például a mosogatás. A mosogatás unalmas, időigényes az érzékenyebb bőrűeknek a kémiai szerek hatása miatt akár fájdalmas is lehet. Ezt a feladatot veszi át tőlünk a mosogatógép, ami nem csak kényelmesebb, de hatékonyabb is, gyakran kevesebb vizet használ mint mi a hagyományos módszerrel.

A mosogatógép a szennyeződésekhez illeszkedő programokkal tisztítja meg az edényeket, nekünk csak be kell azokat helyeznünk a gépbe. Amilyen könnyű a gép használata, annyira könnyű elképzelni az egyik leggyakoribb problémát, ami adódhat vele: ez a dugulás.

Ételmaradékok, zsírok, időnként egyéb szennyeződések válnak le az edényekről a mosogatás közben. A teljes dugulás ritka, inkább onnan vesszük észre, hogy gond van, hogy a mosogatógép hatékonysága csökken, és az edények nem lesznek olyan tiszták, mint amilyennek lenniük kellene. A legtöbb esetben a duguláselhárítás nem nehéz feladat, otthon, különösebb eszközök nélkül is érdemes próbálkoznunk.

Az első lépés az, hogy kikapcsoljuk a mosogatógépet, majd pedig eltávolítjuk a kosarakat és a szűrőt. Ezután átnézzük a szűrőt, és eltávolítjuk az összes szennyeződést. Ha a szűrő tiszta, akkor érdemes belenyúlnunk a szennyvízelvezetőbe, hátha ott találjuk a problémát. Második lépésként folyékony duguláselhárító folyadékkal próbálkozhatunk, ha nincs bolti, akkor az ecet és szódabikarbóna kombinációja is megteszi. (A granulátum formátumú nem javasolt. )

Ezután érdemes üresen, de semmiképpen sem érzékenyebb edényekkel megpakolva indítanunk egy programot. Egy-egy tányért azért érdemes a gépben hagyni, hogy lássuk a mosogatás hatékonyságát, ugyanakkor ezen tányérokat újra kell mosni akkor is, ha tisztának látszanak, mert lehet rajtuk maradék a dugulásoldó szerből.

Ha a dugulás nagyon makacs és a fenti módszer nem oldotta fel a zsírokat, el kell gondolkodni a szakember hívásán. Ilyenkor elképzelhető, hogy a mosogatógépet el kell mozdítani, ami a beépített darabok esetében kissé problémás lehet. Érdemes felkészülni a kellő szerszámokkal.

A mosogatógép dugulása könnyen megelőzhető, ha figyelünk a karbantartásra. A darabos szennyeződéseket távolítsuk el az edényekről és ne hagyjunk más hulladékot a tányérokon (például odaragadt szalvétadarabot). Rendszeresen ellenőrizzük a szűrőt és ha szükséges tisztítsuk. Tartsuk be a mosogatógép karbantartásra vonatkozó használati utasítását is.

Korábbi bejegyzések: