5 tipp, ha már nem segít a lefolyótisztító

5 tipp, ha már nem segít a lefolyótisztító

Ha dugulás jelentkezik, általában a legkényelmesebb megoldással próbálkozunk elsőként, valamilyen kereskedelmi forgalomban kapható lefolyótisztító szer csatornába öntésével. A teljes blokk esetében ez azért nem hatásos, mert csak a felső réteggel tud kapcsolatba lépni, részleges dugulás esetén, pedig akkor is átfolyik a rendszeren az oldószer, ha azt kissé géles állagúvá tették. 5 tipp mi a teendő, ha a dugulás makacs.

1. Mechanikai módszerek

Megpróbálkozhatunk a csatorna dugulásának fizikai megbontásával. Szereljük le a szifont és próbáljuk meg kitisztítani a vezetékek felérhető szakaszát. Ügyeljünk rá, hogy ne ejtsünk semmit a csatornába. Ennél egyszerűbb módszer a pumpálás, ami kisebb dugulásokat el tud mozdítani, amik így akár túljuthatnak a kritikus szakaszon. Ha már dolgoztunk vele, akkor a csőgörény – hivatalos nevén csatornatisztító spirál – alkalmazását is megpróbálhatjuk.

2. Nagymama módszerei

Ezek egy próbát megérnek, de csodát ne várjunk tőlük. Az egyik megoldás lehet a forró víz lefolyóba öntése. Ha a dugulást jelentős mértékben felgyűlt olajok és zsírok, illetve az ezekbe ágyazódott szennyeződések okozzák, akkor ez a módszer könnyen hatékonyabb lehet a gyári tisztítószereknél is. Ha nagymamától recepteket is kaptunk örökségül, akkor ecet és szódabikarbóna is akadhat a kamrában, ezek néha csodára képesek a dugulásokkal is.

3. Csak óvatosan

Ne legyünk nagyon túlbuzgók. A mechanikai módszereknél ne sértsük meg a rendszert. Ne öntsünk durvább vegyi anyagokat a lefolyóba. Egyrészt rendkívül természetkárosítóak, másrészt ha később szét kell szedni a vezetéket, akkor a vegyi anyagok veszélyt jelenthetnek a szakember számára.

4. Nem szégyen segítséget kérni

A duguláselhárítás Érd városában is bármikor elérhető. Ha nem működtek a házi próbálkozások, bátran forduljunk szakemberhez, aki gyorsan és biztonságosan megoldja problémánkat.

5. Megelőzés

Tényleg ügyeljünk arra – ne csak addig fogadkozzunk, amíg a dugulás keseríti életünket – hogy csak olyan dolog kerüljön a csatornába, ami oda való. Zsír, olaj, ételmaradék és bármilyen szilárd anyag nem tartozik ezek közé.

Korábbi bejegyzések: