5 jel a mosógép dugulására – honna tudjuk hogy nem a mosógép romlott el?

5 jel a mosógép dugulására - honna tudjuk hogy nem a mosógép romlott el?

A mosógépek esetében két jellegzetes csoportot különíthetünk el: azokat, amik levezető csöve nincs közvetlenül a hálózatba kötve, hanem a WC-be, kádba vagy bárhova máshova van vezetve és azokat, amik közvetlenül csatlakoznak a csatornahálózathoz. Utóbbiak esetében picit nehezebb meghatározni, hogy mikor állunk dugulással szemben és mikor a gép meghibásodásával. Nézzünk 5 helyzetet, amikor igen nagy az esély arra, hogy a ludas a csővezetékek dugulása és nem a gép meghibásodása.

1. Lassú lefolyás

Ha a víz ugyan lefolyik, de nem teljesen, esetleg plusz centrifugálást kell indítanunk ahhoz, hogy ki tudjuk nyitni a mosógép ajtaját és kivenni ruháinkat, akkor esélyes, hogy dugulással állunk szemben. Ez különösen igaz akkor, ha más rendellenességet a mosógép részéről nem tapasztalunk: lefut a program, nincsenek furcsa zajok, csak a víz távozik nehezen.

2. Zavaros víz

A víz akkor tud zavarossá válni a mosógépben – ez a elöltöltős forgódobos mosógépek ablakán keresztül látszik igazán – ha visszafolyás indul el. A visszafolyás elképzelhető a víz leszívása után közvetlenül vagy akár később is. Ilyenkor a következő mosás indításakor már az elején is érezhető zavarosodás.

3. Kellemetlen szagok

Ugyanannak a problémának másik érzékszervre ható jele. A visszafolyás általában kellemetlen szaggal is járhat, ezt akkor is érezhetjük, ha a vizet nem látjuk a mosógép kialakítása miatt. Ugyanez a tünet jelentkezik, ha a mosógép a fizikai szennyeződéseket rendben eltávolítja a ruhákból, de azok az öblítés ellenére kellemetlen szagúak lesznek.

4. Nehéz, telített flexibilis cső

A mosógép leeresztő csöve általában egy flexibilis cső. A leeresztő csőben a konkrét szivattyúzás idejét kivéve nem szabad, hogy víz legyen. Ha azt érezzük, hogy a cső nehéz, telített, akkor gyanakodhatunk dugulásra. Az is elképzelhető, hogy maga a flexibilis cső van eldugulva.

5. Leeresztés után működő mosógép

A vizet mindenképpen le kell eresztenünk a mosógépből, akár a szűrőn keresztül manuálisan is. Ezután érdemes megszüntetnünk a mosógép szennyvíz-bekötését és ideiglenesen egy vödörbe vagy máshova elvezetni a belőle távozó vizet. Ha így működik a gép, akkor a ludas csak a csővezeték dugulása lehet.

Ha a fentieket tapasztaljuk, akkor nem szerelőre, hanem duguláselhárítóra lesz szükségünk. Szerencsére a duguláselhárítás Érd városában bármikor hívható és gyorsan, szakszerűen megoldják a problémát.

Korábbi bejegyzések: