5 bevált módszer amit a dugulásokkal házilag is kezdhetünk

5 bevált módszer amit a dugulásokkal házilag is kezdhetünk

Számtalanszor fordul elő egy háztartásban, hogy eldugul egy lefolyó. Ha nem sikerül feloldanunk a dugulást, akkor szakembert kell hívnunk. Szerencsére ma már nem csak a fővárosban, hanem mindenhol elérhető a 0-24 duguláselhárítás. Érd, Győr, Miskolc mindegy merre lakunk, szinte biztos, hogy tudunk hívni segítséget. Mielőtt tárcsáznánk vagy a Google keresőjét kezdenénk fürkészni, érdemes néhány módszert házilag kipróbálni, amivel sokszor orvosolhatóak a kisebb dugulások. Mutatjuk az 5 legjobb módszert a házi duguláselhárításra.

1. Pumpálás

Az egyik leghatékonyabb módszer a pumpálás, amit akár kicsi, külön erre kifejlesztett gumipumpával, akár kezünkkel is végezhetünk. A lényeg, hogy minél erősebb szívó és nyomó hatást tudjunk kifejteni, ami megbonthatja a vezetékben található dugulást. Fontos azonban, hogy ne legyünk erősebbek a kelleténél: ne tegyük tönkre a mosogatót vagy csapot, aminek teherbírása nem válik végtelenné. Kár beszakítani vagy letörni valamit azért, hogy feloldjunk egy dugulást.

2. Piszkálás

Ha a dugulás a lefolyóhoz közel keletkezett az egyszerű piszkálás is segíthet. Ilyenkor arra kell figyelnünk, hogy a piszkáláshoz használt eszköz – hurkapálcika, hústű stb. – nehogy beleessen a csatornába vagy eltörjön benne. Figyeljünk, mert a puhább, flexibilis csövek akár ki is lyukaszthatóak egy hústűvel. Piszkálgassunk, de ha valahol nagyon elakadunk, ne próbáljuk áttörni a falat ezzel a módszerrel, mert nem biztos, hogy jóra vezet.

3. Forró víz és szódabikarbóna

Nagyon egyszerű elven működik az a módszer, ahol előbb szódabikarbónát öntünk a lefolyóba, majd ráengedünk néhány deci forró vizet. A hőmérséklet és a pezsgő hatás együttese elsősorban zsírok, olajok, szappanlerakódások feloldásában lehet eredményes.

4. Ecet, só és szódabikarbóna

Az előző durvább változata, ahol a forró vizet sós ecettel váltjuk ki. A hőmérséklet okozta oldó hatás eltűnik, de helyette savas közeget képezünk, ami komolyabb lerakódások oldására is alkalmas lehet. Csodára nem képes, de zsírok, vízkő, hajszálak okozta dugulások fellazítására igen.

5. Kóla

Pezseg is, savas is, mi baj lehet belőle ha a lefolyóba öntjük? Semmi. Nem ez a legjobb módszer, de messze a legegyszerűbb és olyanok is próbálkozhatnak vele, akik nem szoktak főzni, így nem tudnak leemelni a polcról szódabikarbónát. Működési elve hasonló a fentiekhez és ténylegesen van oldó hatása.

Korábbi bejegyzések: